فهرست مطلب
ToggleEnglish فارسی Türkçe (Turkish)
وایت پیپر بیت کوین برای اولین بار توسط ساتوشی ناکاموتو در سال 2008 منتشر گردید و به سوالات مرتبط با مفهوم و اهداف بیت کوین و تکنولوژی بلاکچین پرداخته شد. ساتوشی ناکاموتو در وایت پیپر بیت کوین فارسی، بیت کوین را یک ارز دیجیتال معرفی نموده است که قابلیت انتقال پول به صورت همتا به همتا را بدون احتیاج به شخص ثالث فراهم میکند.
بیت کوین یکی از باارزشترین ارزهای دیجیتال در دنیاست که با تکنولوژیهای جدید قادر به زیر و رو کردن دنیای دیجیتال است. بلاکچین بیت کوین توانست مسیر سایر بلاکچینهایی را که اهداف بزرگتری در سر دارند، نیز هموار نماید.
وایت پیپر بیت کوین شامل مقالهای از ساتوشی ناکاموتو بود که به یک مرجع برای متخصصان بلاکچین برای توسعه بیت کوین تبدیل شد. در ادامه به ارائه بخشهای مختلف سپیدنامه بیت کوین پرداخته و لینک دانلود وایت پیپر بیت کوین pdf را نیز برای شما عزیزان قرار دادهام.
وایت پیپر بیت کوین فارسی چیست؟
سپید نامه یا وایت پیپر یک سند معتبر و مبتنی بر تحقیق میباشد که ارائه دهنده تجزیه و تحلیل و اطلاعات تخصصی و بینش یک نویسنده یا سازمان درباره یک مسئله یا راه حل برای یک مشکل است.
فروشندگان و شرکتها از این مقالات به عنوان بخشی از استراتژی خود در مدلهای بازاریابی کسب و کار B2B استفاده میکنند. خالق بیت کوین، ساتوشی ناکاموتو سه ماه پیش از عرضه این ارز دیجیتال و معرفی بلاکچین، مقالهای در سایت metzdowd.com انتشار داد.
براساس این مقاله او این چنین بیان کرده بود که در حال کار روی یک سیستم مالی پرداخت الکترونیکی است که روش کار آن به صورت همتا به همتا بدون دخالت شخص ثالث است. امضاهای دیجیتالی این هدف ناکاموتو را فراهم ساختهاند؛
درصورتی که همچنان برای جلوگیری از حمله دو بار خرج کردن نیاز به شخص ثالث باشد، مزایای اصلی این روش از بین خواهد رفت.
او در ادامه وایت پیپر بیت کوین فارسی بیان داشته بود که برای برطرف کردن این مشکل از یک شبکه همتا به همتا استفاده میکند که روی تراکنشها برچسب زمانی قرار میدهد؛ این امر توسط هش کردن تراکنشها، در زنجیره فعال الگوریتم اجماع اثبات کار انجام میگیرد و رکودهایی بوجود میآورد که تنها با انجام مجدد مکانیزم اثبات کار امکان تغییر دارد.
بیشتر بخوانید:الگوریتم اثبات کار (Proof Of Work) و نحوه عملکرد POW
طولانیترین زنجیره ضمن اینکه به عنوان گواهی بر توالی رویدادها کار میکند، بلکه اثبات و گواهی از سمت بزرگترین مخزن و قدرت محاسباتی CPU نیز میباشد. تا هنگامی که کنترل قسمت عمدهای از توان CPU تحت نظارت نودهایی باشد که در حمله به شبکه شرکت نمیکنند، این نوها طولانیترین زنجیره را بوجود آورده و از مهاجمان پیشی خواهند گرفت.
یک شبکه نظیر به نظیر به ساختاری یکنواخت نیاز دارد. پیامها در این شبکه برپایه توافقات انتشار یافته و نودها امکان ترک شبکه یا پیوستن به آن را به صلاحدید خود دارند، درحالیکه طولانیترین زنجیره مکانیزم اثبات کار را به عنوان اثبات و گواه رخدادهایی میدانند که در غیاب آنها روی داده است.
محتوای وایت پیپر بیت کوین
ساتوشی ناکاموتو براساس دو مشکل و ضعف سیستم پرداختی مؤسسات مالی که کارمزدهای بالا و متعدد و همچنین نیاز به احراز هویت بود، تصمیم به طراحی یک سیستم غیرمتمرکز و حذف واسطه ها با بلاکچین گرفت.
وایت پیپر بیت کوین فارسی با طرح این مشکلات شروع شد و در ادامه آن راهحلی برای آن ارائه گردید.
بیشتر بخوانید:حذف واسطه ها با بلاکچین امکان پذیر است؟
محتوای وایت پیپر بیت کوین بیشتر از هر چیز، روی روش کار بلاکچین بیت کوین متمرکز است. این وایت پیپر توانسته به عنوان مرجعی برای توسعه دهندگان بیت کوین و نرم افزارهای استخراج قرار گیرد.
مقدمه
ناکاموتو در مقدمه وایت پیپر بیت کوین پس از شرح نقاط ضعف سیستمهای مالی فعلی گفته است:
ما به یک سیستم پرداخت الکترونیکی مبتنی بر رمزنگاری، به صورت همتا به همتا به جای اعتماد به واسطهها نیاز داریم. این سیستم باید به طرفین، امکان انجام معامله را به صورت مسقیم و بدون نیاز به واسطه را بدهد.
او در ادامه توضیح میدهد که در این سپیدنامه بیت کوین، برای حل مشکل دوبار خرج کردن رمز ارز، یک راهکار همتا به همتا با برچسبهای زمانی ارائه شده است. ناکاموتو میگوید در این سیستم تا هنگامی که تمامی گرههای شبکه فعالیتی صادقانه داشته باشند، امنیت برقرار است و قدرت پردازندههای آنها در برابر حملاتی احتمالی از شبکه محافظت میکند.
تراکنشها
در قسمت تراکنشها در وایت پیپر بیت کوین، ساتوشی اضافه میکند:
کوین طبق تعریف ما یک رشته امضای دیجیتالی است. هر دارنده کوین که آن را منتقل میکند، میبایست با کلید خصوصی خود، هش ایجادی از تراکنش پیشین را به همراه کلید عمومی شخص بعدی صاحب کوین یا گیرنده امضا نماید.
گیرنده همه اطلاعات پیشین را به همراه کوین دریافت میکند. این فرد امکان بررسی صحت تراکنشها را با بررسی امضاهای دیجیتال صاحبان پیشین کوین خواهد داشت.
با این وجود هنو مشکل دو بار خرج کردن رمز ارز حل نشده است. در ارز فیات و پولهای رایج، این مشکل توسط موسسات مالی برطرف شده است. ما نیاز به این داریم که بدانیم صاحب قبلی کوین، آن را قبل از ما به شخص دیگری نفرستاده باشد.
بیشتر بخوانید:ارز فیات چیست و چه تفاوتی با ارز دیجیتال دارد؟
ناکاموتو در ادامه وایت پیپر بیت کوین اشاره میکند که:
تنها روش برای عدم تایید دو بار یک معامله، آگاهی از تمامی معاملات قبلی است. تحقق این موضوع بدون نیاز به تایید شخص ثالث، مستلزم اعلام معاملات به صورت عمومی است. ما به سیستمی برای مشارکتکنندگان احتیاج داریم که بتوانند توافقی روی یک تاریخچه واحد از معاملات داشته باشند. گیرنده تراکنش نیازمند این توافق و اثبات جمعی جهت تایید تراکنشها است.
سرور برچسب زمانی
در وایت پیپر بیت کوین قسمت اول راه حل ناکاموتو، جهت رفع مشکل دوبار خرج کردن کوین، استفاده از یک سرور برچسب زمانی است. عملکرد این سرور بدین صورت است که با مشخص کردن زمان دقیق هش یک بلاک، میتواند آن را همانند یک روزنامه انتشار دهد.
براساس برچس زمانی، دادهها باید مشخصا در یک بازه زمانی خاص وجود داشته باشند (امکان ساخت آن و اضافه نمودن به بلاک در زمانی دیگر وجود ندارد). هر برچسب زماندار از هش برچسب پیشین تشکیل شده است و یک زنجیره را بوجود میآورد و با استفاده از یک برچسب اضافی، برچسبهای پیشین را نیز تایید مینماید.
اثبات انجام کار در Bitcoin White paper
حال برای استفاده از سرور برچسب زماندار نیاز به یک ساز و کاری است که به جای روزنامه بتوان آن را بکار برد. این سیستم، الگوریتم اثبات انجام کار بود.
گواه اثبات کار شامل جستجو و بررسی برای یک عدد است که براساس الگوریتم هشینگ بیت کوین یعنی SHA-256 حاصل میشود. این عدد با چند صفر آغاز شده و با افزایش تعداد صفرهای اول عدد، برای رسیدن به آن توان به پردازشی بیشتری نیاز است.
متغیر عدد نانس، در واقع همان عددی میباشد که باید در مکانیزم گواه اثبات کار شبکه بیت کوین پیدا گردد. عدد نانس همراه با دیگر اطلاعات بلاک یعنی هش بلاک قبلی و سوابق تراکنشها قرار میگیرد و توسط آنها هش جدید ایجاد میگردد. عدد نانس برای رسیدن به هش مطلوب بلاکچین، چندین بار تکرار میشود. زمانی که این عدد بدست آمد؛
انرژی لازم جهت تغییر دادههای بلاک به اندازه توان پردازشی مورد نیاز برای هش بلاک خواهد بود.
درصورتی که کسی بخواهد تغییری در بلاک خاص در زنجیره انجام دهد، باید توان پردازشیای معادل آن بلاک در شبکه و تمامی بلاکهای بعدی آن را داشته باشد. زیرا در همه بلاکهای قبلی دادههای آن بلاک خاص وجود داشته و تمامی آنها باید تغییر کنند.
شبکه
الگوریتم اثبات کار با طولانی شدن شبکه بلاکچین بیت کوین، سبب کاهش تقلب و هک شبکه میگردد. زیرا توان پردازشی مورد نیاز برای تغییر بلاک بسیار بالا میرود. همچنین به مرور زمان، نودهای بیشتری به شبکه افزوده میشود. نودها در واقع استخراجکننده یا مشارکتکنندههای حاضر در شبکه بیت کوین میباشند.
با اضافه شدن هر نود، توان پردازشی شبکه نیز بیشتر میشود. این مسئله سبب افزایش سرعت هش بلاکها میگردد. ناکاموتو با پیشبینی این مورد اضافه کرده است:
سختی شبکه متغییری جهت کنترل سرعت هش بلاکها میباشد.
او در وایت پیپر بیت کوین شرح میدهد که شبکه بیت کوین چیست و ویژگیهای آن شامل زیر است:
- اعلام تراکنشهای جدید به همه نودها انجام میگیرد.
- هر نود در یک بلاک تراکنشهای جدید را جمعآوری مینماید.
- هر نود در تلاش برای انجام فرآیند اثبات کار زودتر از دیگر نودهاست.
- با تولید بلاک توسط یک نود، دیگر اعضای شبکه از آن مطلع میشوند.
- نودها در حالتی که از صحیح بودن تراکنش و دو بار خرج نشدن بیت کوین اطمینان حاصل کردند، تراکنش را تایید میکنند.
- نودها بعد از تایید بلاک هش شده، اقدام به حرکت به سوی ایجاد بلاک جدید میکنند و از هش بلاک قبلی جهت انجام اینکار استفاده میکنند.
نودها همواره طولانیترین زنجیره را درنظر میگیرند. برای نمونه درصورتی که همزمان بک بلاک بوسیله دو نود هش گردد، نودهای دیگر بلاکی را که زودتر دریافت کردهاند میپذیرند. اما بلاک قبلی را در حافظه ذخیره میکنند تا درصورتی که زنجیره بلندتر شود، به آن بپوندند.
نودها همواره طولانیترین زنجیره را درنظر میگیرند. برای نمونه درصورتی که همزمان بک بلاک بوسیله دو نود هش گردد، نودهای دیگر بلاکی را که زودتر دریافت کردهاند میپذیرند. اما بلاک قبلی را در حافظه ذخیره میکنند تا درصورتی که زنجیره بلندتر شود، به آن بپوندند.
انگیزه و پاداش
نودها برای ارائه توان پردازشی زیاد به شبکه نیاز به انگیزه دارند. ناکاموتو جهت تامین انگیره نودها، سیستم پاداش بلاک را درنظر گرفت. اولین تراکنش هر بلاک منحصربفرد بوده و به شخصی که بلاک را هش نموده است، متعلق میباشد. کوینهای جدید تولید شده توسط این تراکنش، به اولین فردی که بلاک را ایجاد نماید، اعطا میگردد.
پاداش بلاک علاوه بر ماندن نودها در شبکه و حفظ امنیت، سبب انگیزه نودها میشود. همچنین نودها را به فعالیت صادقانه در شبکه تشویق میکند. درصورتی که یک هکر بتواند مقادیر زیادی از دارایی خرج شده را مجددا خرج کند و آنها را به حساب خود انتقال دهد، امنیت کل شبکه را در معرض خطر قرار داده است و دارایی خود و دیگران را بی ارزش میکند. از این رو فعالیت صادقانه در شبکه به منفعت همه خواهد بود.
اختصاص فضای ذخیرهسازی اطلاعات
در ادامه وایت پیپر بیت کوین یا سپید نامه بیت کوین باید به طولانی شدن زنجیرههای بلاک شبکه بیت کوین اشاره کرد. این نکته نشان دهنده اهمیت مسئله فضای ذخیرهسازی اطلاعات است؛
این مسئله شاید به مشکلی برای نودهای حاضر در شبکه تبدیل شود. اما ناکاموتو جهت حل این مشئله نیز در وایت پیپر بیت کوین راه حلی ارائه داده است. راه حل او درخت مرکل است.
درخت مرکل
در این سیستم، با اجرای آخرین تراکنش در یک بلاک، امکان نایده گرفتن همه تراکنشهای پیشین وجود دارد. البته نیاز به شکستن هش بلاکها نیست؛ تنها چکیده آنها به شکل یک هش به نام ریشه درخت مرکل نگهداری میگردد.
در درخت مرکل، شاخههای بلاکهای پیشین با ذخیرهسازی در یک بلاک جدید بدون تراکنش، از بلاکچین حذف میگردد. بدین ترتیب شبکه بیت کوین دیگر با مشکل فضای ذخیرهسازی روبرو نخواهد بود و امکان ذخیره اطلاعات کامل بلاکچین روی کامپیوترها وجود دارد.
تاییدیه سادهسازی شده تراکنشها
اجرای یک نود کامل، که علاوه بر تایید تراکنشها، بلاک جدید نیز ایجاد نماید، امری هزینهبر به شمار میرود. ناکاموتو جهت رفع این مشکل، راه حلی ساده ارائه داده است. او در وایت پیپر بیت کوین این چنین مینویسد:
امکان تایید تراکنش بدون ایجاد یک نود کامل وجود دارد. کاربر بدین جهت تنها نیاز به داشتن یک کپی از هدرهای بلاکهای بلندترین زنجیره تأیید شده دارد.
با این کار تمامی کاربران شبکه این امکان را خواهند داشت که بدون انجام فرآیند هزینه بر استخراج بیت کوین، از امنیت تراکنشهای خود اطمینان حاصل نمایند.
بیشتر بخوانید:استخراج بیت کوین و مزایا و معایب ماینینگ بیت کوین
ترکیب و تقسیم کوینها
بخش نهم از وایت پیپر بیت کوین یا سپیدنامه بیت کوین درباره شکل انجام تراکتشها میباشد. انتقال بیت کوین دشوار نیست، اما درصورتی که بخواهیم کسری از یک بیت کوین را مبادله نماییم، ممکن است کار کمی مشکبل شود. ما باید قادر به تقسیم یک بیت کوین به اجزای کوچکتر و ادغام اجزای کوچکتر باهم باشیم. بدین منظور باید هر معامله دارای ورودیها و خروجیهای مختلفی باشد.
ورودی معامله میتواند تنها یک مقدار بیت کوین بدست آمده از معامله قبلی باشد، یا احتمال دارد با مقادیر کوچکتری ترکیب شود. همچنین دو خروجی وجود دارد که یکی برای پرداخت و دیگری برای باقی ماندهی مبلغ هزینه شده بازگردانده شده به فرستنده است.
جالب است بدانید این ترکیب تراکنشها در شبکه بیت کوین مشکلی بوجود نمیاورد. زیرا کاربران مجبور به بررسی تاریخچه کل تراکنشها نخواهند بود.
حریم خصوصی
یکی از انگیرههای اشاره شده ناکاموتو در وایت پیپر بیت کوین از ابتدای شروع پروژه آن، حفظ حریم خصوصی کاربران و امنیت بلاکچین بود. ناکاموتو قصد داشت تمامی افراد صرف نظر از نژاد، ملیت و جنسیت باهم معامله نمایند. در سیستم سنتی بانکها قبل از انجام معامله، طرفین نیاز به احراز هویت دارند.
این امر موجب محدودیت برای گروههای مختلف و مسدودسازی تراکنشهای خاصی میشود. البته از سوی دیگر احراز هویت، موجب تامین امنیت معامله میشود؛ اما قدرت را در دست نهادی خاص قرار میدهد که اختیار داراییهای کاربران را داشته باشد. (در واقع علت مخالفت دولت ها با کریپتوکارنسی ها نیز تمرکززدایی کریپتوهاست)
بیشتر بخوانید:امنیت بلاکچین را چگونه میتوان افزایش داد؟
ناکاموتو برای رفع این مشکل نیز راه حلی در وایت پیپر بیت کوین لحاظ کرده بود. در شبکه بیت کوین، به جای افراد، تراکنشها امکان شناسایی دارند. بدین معنا که فرد با هویت نامعلوم، تراکنشهایی قابل پیگیری و مشخص انجام میدهد.
بیت کوین با روشهای رمزنگاری این امر را ممکن ساخت. هر کاربر جهت حضور در شبکه نیاز به کلید عمومی و خصوصی دارد. تراکنشها توسط کلید عمومی انجام شده و کاربر با کلید خصوصی امکان دسترسی به داراییهای خود را خواهد داشت.
حتی با وجود روشهای رمزنگاری نیز درصورتی که فرد به صورت مرتب از یک کلید عمومی جهت ایجاد تراکنش استفاده نماید، احتمال دارد هویتش فاش گردد. ناکاموتو در وایت پیپر بیت کوین اشاره میکند:
بهتر است جهت ایجاد هر تراکنش از کلیدهای جدید استفاده نماییم تا درصورتی که هویت یک کلید آشکار شد، امکان ردیابی تراکنشهای بعدی ممکن نباشد.
محاسبات
قسمت محاسبات وایت پیپر بیت کوین یا سپیدنامه بیت کوین، شامل محاسبات پیچیده و مختلف ریاضی است. ناکاموتو در این قسمت از سپیدنامه بیت کوین توضیح میدهد که چرا در شبکه بیت کوین، حتی خراب کارها و هکرها هم ناچار به انجام فعالیت صادقانه برای دریافت پاداش هستند.
ناکاموتو در این قسمت از وایت پیپر بیت کوین ثابت میکند تنها کاری که هکرها انجام میدهند، تغییر در تراکنشهای خود جهت پس گرفتن مقدار معینی بیت کوین است.
نتیجهگیری در وایت پیپر بیت کوین
ناکاموتو در وایت پیپر بیت کوین اقدام به بررسی و تشریح یک سیستم مالی بدون احتیاج به واسطهها میکند. امضاهای دیجیتال بهمنظور تایید تراکنشها و الگوریتم اثبات کار جهت جلوگیری از دو بار خرج کردن بیت کوین، از جمله راهکارهای ناکاموتو برای برطرف کردن مشکلات احتمالی این شبکه بود.
او در وایت پیپر بیت کوین توضیح داده که این سیستم حتی خرابکاران و هکرها را تشویق به فعالیت صادقانه در شبکه میکند. همچنین در این سند و وایت پیپر بیت کوین روند حریم خصوصی کاربران و نودهای فعال در شبکه را شرح میدهد. قانونها و قابلیتهای جدید امکان ورود به شبکه را تنها در صورتی که توسط مکانیسم اجماع شبکه پذیرفته گردد، دارند.
ترجمه وایت پیپر بیت کوین فارسی
مطالب عنوان شده در این مطلب از سپیدنامه بیت کوین، قسمتهای مهمی از وایت پیپیر بیت کوین آورده شده است. در وایت پیپر بیت کوین، مطالبی به صورت اختصاصی وجود دارد برای افرادی که در پی بررسی و تحلیل فانتدامنتال بیت کوین هستند.
بیشتر بخوانید:تحلیل بنیادی یا تحلیل فاندامنتال Fundamental analysis
درصورتی که به بررسی دقیق این سپیدنامه نیازمندید، میتوانید از طریق لینک زیر به وایت پیپر بیت کوین pdf با ترجمه فارسی دسترسی پیدا کنید.
ساتوشی ناکاموتو خالق بیت کوین، وایت پیپر بیت کوین را با عنوان بیت کوین، سیستم پرداخت الکترونیکی همتا به همتا، انتشار داده است.
وایت پیپر بیت کوین دارای 6 صفحه نگارش شده میباشد.
در تاریخ 28 اکتبر سال 2008 وایت پیپر بیت کوین در سایت Metzdowd.com انتشار یافت.