Skip to main content
خط روند در ارز دیجیتال

خط روند، خطی است که به آسانی قابل تشخصی بوده و با اتصال یک سری نقاط قیمت (کندل‌ها) در تایم فریمی مشخص، روی نمودار رسم می‌شود. خط بدست آمده جهت کلی ارزش دارایی را که احتمال دارد در آینده نزدیک به آن سمت حرکت کند، نشان خواهد داد. تشخیص روند بازار ارز دیجیتال، جهت روند قیمت و شناخت خط روند صعودی و نزولی برای احتمال موفقیت در یک معامله ضروری است.

تشخیص و ترسیم درست خط روند اولین کار برای شروع معامله می‌باشد. درواقع این خط اولین ابزار مورد استفاده در تحلیل تکنیکال است؛ نه تنها به دلیل سادگی بلکه به دلیل آنکه نتایج آن در پیش‌بینی حرکات آتی قیمت دقیق می‌باشد. بنابراین استفاده از انواع خط روند در تحلیل تکنیکال، از بهترین راهکارهای معامله‌گران جهت پیش‌بینی شرایط بازار و مشخص کردن استراتژی ورود یا خروج به شمار می‌رود.

دانلود کتاب تحلیل تکنیکال

نویسنده: توماس مایرز

ترجمه و اقتباس: فرهاد مقدم سلیمی

انواع خط روند شامل؛ صعودی و نزولی و خنثی یا کناره می‌شود. در صورتی که روند به سمت بالا باشد، حرکت صعودی و اگر روند به سمت پایین باشد، حرکت بازار نزولی است. اگر هم روند به سمت کناره باشد، حرکت را خنثی یا کناره می‌گوییم. برای تشخیص روند بازار ارز دیجیتال از اندیکاتور تشخیص روند و ابزار روند استفاده می‌کنیم.

در ادامه این مطلب برای شما مفهوم انواع خط روند، انواع روند در بازار فارکس و اعتبار خط روند را توضیح داده و روش تشخیص روند بازار ارز دیجیتال را توضیح خواهم داد.

خط روند چیست؟

مفهوم خط روند (Trend Line) مفهومی است که جهت حرکت سهم و یا کریپتو را نشان می‌دهد. درواقع با اتصال یک سری کندال‌ها در تایم فریمی مشخص روی نمودار، می‌توان جهت کلی ارزش دارایی را در آینده‌ای نزدیک مشخص نمود. ترسیم خط روند به نوعی کمک می‌کند تا متوجه شوید که در تایم فریم مشخص با چه نوع روندی اعم از صعودی، نزولی و جانبی یا کناره سرو کار دارید. درصورتی که قیمت‌ها بدون احتساب نوسانات در جهت کلی در حال افزایش باشند، خط روند صعودی و حرکت به سمت بالاست. درمقابل اگر قیمت‌ها درحال کاهش باشد، خط روند نزولی و حرکت بازار به سمت پایین خواهد بود.

اصولا خطوط روند همانند سطح مقاومت و حمایت عمل می‌کند، اما از خطوط مورب به جای خطوط افقی ساخته می‌شوند. از این رو هر ترند می‌تواند شیبی منفی و یا مثبت داشته باشد. هر اندازه شیب خط بیشتر باشد، روند قوی‌تر خواهد بود. همچنین هرچه ترند در تایم فریمی بالاتر ایجاد شده باشد، اعتبار آن بیشتر بوده و واکنش قیمت نسبت به آن نیز دارای اهمیت بالاتری است.

انواع خط روند

انواع خط روند

روندها برای معامله‌گران نقش حیاتی دارند و توانایی تشخیص روند بازار ارز دیجیتال، تشخیص پایان روند صعودی و شکست خط روند و بکارگیری آن در معاملات می‌توان کمک شایانی به تریدرها کند. در حالت کلی انواع خط روند شامل روند صعودی، روند نزولی، روندی جانبی یا کناره هستند که در زیر به توضیح آن‌ها می‌پردازیم:

خط روند صعودی (Uptrend)

یک خط روند صعودی هنگامی تشکیل می‌شود که با افزایش ارزش سهام یک معامله روبرو باشیم. برای نمونه اگر قیمت اتریوم 3 دلار بیشتر شود و در همان بازه 3 دلار نیز کاهش داشته باشد و پس از این افت و خیز دوباره 5 دلار افزایش پیدا کند، روند پیش رو صعودی خواهد بود.

خط روند نزولی (Downtrend)

خط روند نزولی نقطه مقابل روند صعودی است. روند نزولی وقتی تشکیل می‌شود که ارزش سهام معامله کاهش پیدا کند. برای نمونه اگر قیمت اتریوم 3 دلار کاهش داشته باشد و در همان بازه 3 دلار افزایش داشته و بعد از این افت و خیز، کندل بعدی با کاهش 5 دلاری همراه باشد، ترند تشکیل شده نزولی است.

خط روند جانبی یا کناره (Sideways trend)

خط روند جانبی یا کناره هنگامی تشکیل می‌شود که بازار در محدوده‌ای افقی ثابت بماند. بدین معنا که قیمت کف پایین‌تر و یا سقف بالاتر تشکیل ندهد. برخی از معامله‌گران چندان توجهی به روند جانبی نمی‌کنند؛ با این حال ترندهای جانبی در معاملات اسکلپینگ نقش مهمی دارند.

خط روند اصلی و فرعی

خط روند اصلی و فرعی

روند صعودی می‌تواند از تعداد زیادی روندهای نزولی هم تشکیل شود. در مقابل روند نزولی نیز از تعداد زیادی روندهای صعودی تشکیل خواهد شد. در بازار هرحرکت صعودی، یک نزول در پی خواهد داشت و هر حرکت نزولی نیز یک صعود. به سربالایی و سرپایینی‌های غالب، روند اصلی (Trend or impulsive Movement) یا حرکت اصلی سهام گفته می شود. در مقابل حرکت‌هایی داریم که جزئی بوده و داخل روند ایجاد شده است؛این روندها عکس روند اصلی بوده و حرکت فرعی سهام (Correction or Corrective Movement) گفته می شوند. روندهای فرعی یا کارکشن‌ها در روند صعودی ترند تاثیر خاصی ندارد و از آن‌ها صرفا با عنوان تصحیح یاد می‌شود.

به عنوان مثال برای درک بیشتر کارکشن‌ها، کوهنوردی را تصور کنید که در حال بالا رفتن از کوه است. این شخص ممکن است در طول مسیر در جاهایی استراحت کند و سپس باز به بالا رفتن خود ادامه دهد. درحالت کلی می‌توان گفت هیچگاه حرکت مطلقا صعودی یا مطلقا نزولی نداریم.

نحوه ترسیم انواع خط روند روی نمودار

شاید تا به اینجای بحث برای برخی افراد این سوال مطرح شود که آیا می‌توان اندازه کارکشن را تا حدودی تشخیص داد؟ یا اینکه کدام خطوط روند برای قیمت ارز دیجیتال مهم هستند و کدام را باید نادید گرفت؟

میزان تصحیح معمولا مقادیر یک سوم، یک دوم و دو سوم روند اصلی هستند. اگر مقدار تصحیح از این مقدار بیشتر شود، می‌گوییم کلا روند اصلی تغییر پیداکرده است. به بیانی دیگر با شروع حرکت صعودی و در زمان ایجاد کارکشن، در وهله‌ی اول حدود یک سوم مبلغی که بالا رفته پایین می‌آید و کالکشن می‌سازد. در مرحله بعدی نصف و در مرحله بعد آن، دو سوم نزول می‌کند. این چکیده در تمامی ابزارهای موجود نظیر نرم افزار ال ویو، تریدینگ ویو و … موجود است.

برای ترسیم صحیح خط روند در تحلیل تکنیکال، ابتدا باید روی موج‌های (Swing) اصلی تمرکز کنید و سایر موج‌ها را نادیده بگیرید. سپس حداقل دو موج اصلی را به یکدیگر متصل کنید. خط مدنظر را بگونه‌ای ترسیم کنید که بیشترین تعداد برخورد را با نمودار قیمت داشته باشد. این خطوط به عنوان سطوح مقاومت و حمایت داینامیک عمل می‌کنند. بدین معنا که برخلاف سطوح حمایت استاتیک که تنها امکان یکبار کشیدن دارند، خط روند به تنظیم مجدد نیاز دارد.

در نرم افزار ال ویو برای اتمام کالکشن و ایجاد پوزیشن جدید، از ابزار فیبوناچی اصلاحی (Fibonacci Retracement) استفاده می‌شود. البته ابزار روند را با دست هم می‌توان روی چارت کشید. در ابزار ال ویو کافیست که ابتدای روند مورد بررسی و سپس انتهای روند را مشخص کنیم و بگوییم این روند، روندی صعودی است و سهم و یا چارت ما به سمت بالا حرکت کرده است.

بیشتر بخوانید: آموزش نرم افزار ال ویو

ترسیم خط روند صعودی در Trend Line

ترسیم خط روند صعودی در Trend Line

خط روند Trend Line صعودی خطی مستقیم است که به سمت بالا و راست کشیده می‌شود. این خط دو یا چند کف (Low) به بهم اتصال می‌دهد. در زمان رسم خط ترند صعودی، کف دوم باید از کف اول بالاتر باشد (Higher Low). خط روند صعودی به عنوان حمایت عمل می‌کند و نمایانگر این است که حتی با افزایش قیمت، تقاضا بیشتر از عرضه است. تا هنگامیکه قیمت‌ها در بالای این خط باقی بمانند، روند صعودی درنظر گرفته می‌شود.

شکست قیمت به زیر خط روند صعودی نمایانگر آن است که احتمال دارد در روند تغییری رخ دهد.در روند صعودی، قیمت بازار در بالاترین حد بالا (higher high) و بالاترین حد پایین (higher low) خواهد رسید. روند صعودی درواقع نشان‌دهنده این است که سرمایه‌گذاران رفتار و احساسات مثبتی نسبت به بازار دارند.

ترسیم خط روند نزولی در trends line

ترسیم خط روند نزولی

خط روند نزولی، خط مستقیمی است که به سمت پایین و راست کشیده می‌شود. این خط دو یا چند سقف (High) را به یکدیگر متصل می‌کند. ارتفاع سقف دوم می‌بایست از سقف اول کمتر باشد (Lower High) تا خط روند دارای شیبی نزولی باشد. این خطوط به عنوان مقاومت عمل می‌کنند و بیانگر این است که حتی با کاهش قیمت، عرضه از تقاضا بیشتر است.

تا هنگامیکه قیمت‌ها زیر خط روند باقی بمانند، روند نزولی در نظر گرفته می‌شود. شکست قیمت از بالای Trend Line نزولی نشان‌دهنده احتمال تغییر در ترند است. در روند نزولی احساسات بازار منفی است و بسیاری از سرمایه‌گذاران نسبت به فروش دارایی‌های خود اقدام می‌کنند و به اصطلاح بازار خرسی بوجود می‌آید.

اهمیت خط روند Trend Line در تحلیل تکنیکال

خطوط روند Trend Line به شناسایی روندها (صعودی، نزولی و جانبی یا کناره)، شناخت سطوح حمایت و مقاومت و تعریف سطوح بهینه به‌منظور کنترل مدیریت ریسک مالی (نظیر تعیین حد ضرر یا گرفتن سود) کمک می‌کند.

همچنین اغلب معامله‌گران با تشخیص روند بازار ارز دیجیتال و تشخیص پایان روند صعودی و نزولی اقدام به پیش بینی قیمت یک ارز دیجیتال در آینده و تشخیص نقاط ورود و خروج بازار می‌کنند. درواقع معامله‌گران با تحلیل روند در ابتدا روند صعودی یا نزولی را تشخیص می‌دهند و سپس آن را تا وقتی که داده‌ها نمایانگر معکوس شدن Trend باشند، دنبال می‌کنند. با توجه به ایجاد فرصتی برای کسب سود برای سرمایه‌گذاران بواسطه دنبال کردن حرکت روندها، تجزیه تحلیل خط روند اهمیت بسیاری دارد.

با وجود اهمیت خط روند، این خطوط نباید به عنوان یک استراتژی و شاخص مستقل برای انجام معاملات درنظر گرفته شوند. چراکه Trend Line و تحلیل آن تنها یکی از ابزارها و تکنیک‌های موجود است. معامله‌گران باید اندیکاتور تشخیص روند را با دیگر اندیکاتورهای تحلیل تکنیکا (سطوح فیبوناچی، میانگین‌های متحرک، ابر ایچیموکو، ابزارهای اندازه‌گیری حجم و … ترکیب کنند. شکست خط روند، تنها به عنوان یک هشدار است که می‌گوید روند احتمال تغییر دارد. به‌منظور تایید تغییر Trend و کسب اطمینان بیشتر باید ابزارها و سیگنال‌های بیشتری مورد استفاده قرار گیرد.

راهنمای تشخیص روند بازار ارز دیجیتال با کمک خط روند

راهنمای تشخیص روند بازار ارز دیجیتال با کمک خط روند

موثرترین روش برای تشخیص روند بازار ارز دیجیتال، ترسیم خطوط روند است. بدین منظور باید خط روند را ترسیم کنید و از خود بپرسید که آیا Trend Line زیر نمودار قیمت است یا بالای آن؟؟ درصورتی که Trend Line زیر نمودار باشد و از قیمت حمایت نماید، بازار در روند صعودی است. درمقابل اگر خط روند در بالای نمودار باشد و نقش مقاومت را ایفا کند، روند نزولی می‌باشد.

البته این همه ماجرا نبوده و خط روند می‌تواند به شما هشداری مبنی بر تغییر شرایط بازار نیز بدهد. در اینگونه موارد براساس شیب روند حالت‌های زیر را درنظر بگیرید:

استراتژی‌ های معاملاتی و اندیکاتور تشخیص روند

اکنون با مفهوم خط روند و انواع خط روند در تحلیل تکنیکال آشنا شدید، می‌خواهم برای شما چند نمونه اندیکاتور تشخیص روند که بسیاری از معامله‌گران از آن استفاده می‌کنند اشاره‌ای داشته باشم:

شاخص معاملات MACD در خط روند

شاخص معاملات MACD

شاخص میانگین متحرک واگرایی یا همگرایی (MACD)، در یک بازه زمانی مشخص میانگین قیمت یک ارز دیجیتال را به‌منظور کمک به معامله‌گران در شناسایی روندها میابد. اندیکاتور (MACD) نوعی اندیکاتور تشخیص روند کاربردی می‌باشد. هنگامیکه میانگین متحرک کوتاه مدت از بلند مدت پیشی می‌گیرد، معامله‌گران در بازه زمانی مشخص وارد پوزیشن خرید (Long) می‌شوند. حال آنکه اگر میانگین متحرک کوتاه مدت از بلند مدت عبور نماید، این افراد می‌توانند وارد موقعیت‌های فروش (‌Short) شوند.

تریدرها اغلب روندهای میانگین متحرک را با سایر اندیکاتور تشخیص روند دیگر ادغام می‌کنند تا با فیلتر سیگنال‌ها، خطوط روند را تعیین نمایند. میانگین متحرک در کمک به این نوع تحلیل نقش مهی دارد.

نشانگر ADX در خط روند

نشانگر ADX

اندیکاتور ADX، برای سنجش قدرت تریدرها به معامله‌گران کمک می‌کند. همچنین معامله‌گران با این شاخص امکان تخمین قدرت قیمت ارز مدنظرشان را در دو جهت مثبت و منفی دارند. خط روی اندیکاتور تشخیص روند ADX میان 0 تا 100 درحال تغییر است. درصورتی که این اندیکاتور مقدارهای 25 تا 100 را نشان دهد، نمایانگر آن است که روندی قوی درحال شکل‌گیری می‌باشد. درحالیکه اگر مقدارها به زیر 25 سقوط کند، نمایانگر تشکیل روند ضعیف است.

شاخص معاملاتی RSI

شاخص معاملاتی RSI

شاخص قدرن نسبی (RSI) نوعی استراتژی برای کمک به شناسایی حرکت قیمت ارز و سیگنال‌های خرید و فروش می‌باشد. اندیکاتور (RSI) در یک بازه زمانی مشخص با مشاهده میانگین سود و زیان، حرکت مثبت و منفی قیمت را مشخص می‌کند. (RSI) به صورت درصدی نمایش داده می‌شود که از 0 تا 100 در یک مقیاس نوسان دارد.

انواع خط روند تمام اتفاقات بازار را بازگو نمی کنند!

اگرچه خطوط روند در تحلیل تکنیکال دارای نقش مهمی هستند، اما بسیاری براین باورند که تحلیل این خطوط، بازگوکننده همه اتفاقات بازار نیست. زیرا هر تایم فریم در بازار، چه در یک ثانیه و چه در چند روز، دارای داده‌های ارزشمندی است. بعلاوه آنکه بررسی خطوط روند اغلب از روی گذشته قیمتی یک رمزارز انجام می‌گیرد و پیش بینی آینده با کمک آن امری دشوار و پرریسک می‌باشد. همچنین احساسات کاربران در بازار به عنوان یکی از عوامل بنیادی تاثیرگذار روی قیمت بیت کوین و سایر رمزارزها می‌تواند Trend قیمتی ارزهای را به طور کلی تغییر دهد.

کارشناسان معتقدند تحلیل Trend Line به تنهایی نمی‌تواند نیاز سرمایه‌گذاران را پاسخ دهد و باید تحلیل فاندامنتال یا بنیادی را نیز درنظر گرفت.

اهمیت حجم در تایید روندهای صعودی و نزولی

اهمیت حجم در تایید روندهای صعودی و نزولی

تا به اینجا با مفهوم خط روند در تحلیل تکنیکال آشنا شدیم. نکته مهم در اینجا این است که ممکن است در بازار روند را تعیین کنیم، اما جهت تایید تشخیص خود به ابزاری نظیر حجم معاملات (Volume) نیاز پیدا کنیم. براساس عقیده آقای چارلز هنری داو، حجم معاملات عاملی ثانویه اما مهم در تایید هشدارهایی است که از تحلیل قیمت حاصل شده‌اند.

در حالت کلی بخاطر داشته باشید که حجم معاملات باید همسو با جهت ترند اصلی باشد. بدین معنا که در روند صعودی، امواج صعودی افزایش و امواج نزولی کاهش حجم را در پی دارند.

کاهش و افزایش حجم معاملات در امواج نزولی و صعودی می‌بایست روند صعودی را تایید نماید.

در مقابل در روند نزولی، امواج صعودی با کاهش و امواج نزولی با افزایش حجم همراه می‌باشند.

کاهش و افزایش حجم معاملات در امواج صعودی و نزولی می‌بایست روند نزولی را تایید نماید.

نکته مهم این است که براساس نظرات کاربران، بسیاری جملات بالا را نادرست می‌دانند. این به دلیل اشتباه گرفتن الفاظ روند و موج است. درک این واژه‌ها در یک روند صعودی راحت می‌باشد. برای درک بهتر باید توجه کنید که جهت داشتن یک روند نزولی، در امواج نزولی فعالیت فروشندگان نیز بیشتر خواهد شد و بدین واسطه حجم معاملات فروش افزایش میابد. در امواج صعودی نیز فعالیت فروشندگان کمتر می‌گردد و بدین ترتیب حجم معاملات فروش کاهش پیدا خواهد کرد. از این رو به تصویر و الفاظ روند و موج باید بسیار توجه شود.

تفاوت بین خطوط روند و کانال‌ها

در تحلیل تکنیکال از روش‌های کانال قیمت و خط روند برای شناسایی مسیرهای حرکتی بالقوه قیمت و روندها در بازارهای مالی استفاده می‌شود. اما این ابزارها تفاسیر و کاربردهای متفاوتی دارند. خط روند خطوطی افقی می‌باشند که بسته به نزولی یا صعودی بودنشان، در یک چارت قیمت حداقل دو کف بالاتر یا دو سقف پایین‌تر را بهم اتصال می‌دهد و نشان دهنده جهت حرکت کلی است.

همچنین از خط روند جهت شناسایی سطوح حمایت و مقاومت نیز استفاده می‌گردد و به تریدرها در تصمیم‌گیری‌های آگانه برای خرید یا فروش دارایی کمک می‌کنند.

در مقابل کانال‌ها از خطوط موازی تشکیل شده‌اند که پرایس اکشن درون یک روند را در خود دارند و مشخص کننده نقاط ریورسال بالقوه و رنج نوسانات هستند. به عبارتی دیگر، پرایس چنل بوسیله دو خط روند موازی پیرامون پرایس اکشن یک رمز ارز رسم می‌گردد. در این حالت، خط روند بالایی که مشخص کننده نقاط سقف و خط روند پایینی که نمایانگر نقاط کف یک روند هستند، بهم اتصال می‌یابند. از کانال‌ها جهت شناسایی بازه‌ای احتمالی حرکت قیمت استفاده می‌شود.

از این‌رو به صورت خلاصه از هر دو خط روند و کانال‌های قیمت جهت شناسایی روندها در بازار مالی استفاده می‌گردد؛ اما کانال قیمت ضمن شناسایی نقاط بالقوه ورود و خروج و سطوح حمایت و مقاومت، بازه نوسان قیمت را نیز مشخص کرده و پیچیده‌تر است.

روند در فارکس به جهت کلی گفته می‌شود که قیمت جفت ارز در یک تایم فریم مشخص درحال حرکت باشد و این نمایانگر حرکت غالب ارزش یک رمزارز نسبت به سایر آن هاست.

با بررسی خط روند در فارکس می‌توان به جهت قیمت، احساسات بازار، مدیریت ریسک، فرصت‌های معاملاتی، روانشناسی بازار، چشم انداز بلند مدت، تنظیم استراتژی‌ها، نسبت ریسک به ریوارد، تایید از طریق اندیکارتوها، نوسانات و زمان بندی و .. پی برد.

در صورت مشاهده شکست خط روند باید آن را به عنوان هشداری درنظر گرفت که نشان دهنده آن است که احتمال تغییر روند وجود دارد. برای تایید این تغییر نیز باید از سیگنال‌ها و ابزارهای بیشتری استفاده کرد تا اطمینان لازم فراهم گردد.

خط روند درواقع از برخورد سوم با خط قیمت تایید می‌گردد، اما امکان ترسیم خط روند فقط با دو نقطه برخورد نیز وجود دارد. هر اندازه تعداد برخوردها افزایش یابد، اعتبار خط روند بیشتر خواهد شد.

ارسال پاسخ