Skip to main content
استاپ لاس یا حد ضرر (loss stop)

استاپ لاس یا حد ضرر (Stop Loss) نوعی سوپاپ اطمینان برای جلوگیری از ضرر محسوب می‌شود. استراتژی حد ضرر و سرویس  (Feature) اصولا برای تعیین زمان مناسب خروج از معاملات بوسیله معامله‌گرانی که در انواع بازار مالی با دیدگاه کوتاه‌مدت و میان‌ مدت فعالیت دارند، بکار می‌رود. این دست از افراد از حد ضرر یا استاپ لاس در معاملات ارز دیجیتال به‌منظور تعیین محدوده سود و زیان و توقف معاملات ضررده استفاده می‌کنند. البته در برخی مواقع دستور استاپ لاس یا حد ضرر در فارکس و دیگر بازارهای مالی می‌تواند در سود و یا در نقطه صفر به صفر نیز عمل کند.

پیشنهاد بنده به افراد ریسک گریز عدم ورود به بازار سرمایه است. چراکه این بازار در بهترین حالت نیز ممکن است درصدی از ریسک به دنبال داشته باشد. همچنین توجه داشته باشید که حد ضرر یا استاپ لاس در معاملات ارز دیجیتال یکی از قوانین مهم و اصولی برای جلوگیری از ضرر بیشتر در معاملات و حفظ سرمایه است.

در ادامه این مطلب به بررسی بیشتر استراتژی حد ضرر یا استاپ لاس در معاملات ارز دیجیتال خواهیم پرداخت و به پرسش‌های شما از قبیل استاپ چیست در ارز دیجیتال؟ چگونه حد ضرر را فعال کنیم؟ چگونه استاپ لاس بگذاریم؟ استاپ خوردن یعنی چی؟ و معنی استاپ در فارکس نیز پاسخ خواهیم داد.

استاپ لاس یا حد ضرر  (Stop Loss) چیست؟

یکی از مهم‌ترین و اصولی‌ترین قوانین در بازارهای مالی حد ضرر یا استاپ لاس است. حد ضرر عددی می‌باشد که در زمان رسیدن قیمت به آن، موجب جلوگیری از زیان بیشتر در معاملات می‌گردد و به نوعی می‌تواند از دارایی معاملاتی محافظت نماید. البته در برخی مواقع که قیمت براساس پیش‌بینی جلو رفت از استاپ لاس یا حد ضرر می‌توان به‌منظور ریسک فری (قراردادن loss stop در نقطه ورود) یا سود نیز استفاده نمود. در واقع هدف از حد ضرر یا استاپ لاس در معاملات ارز دیجیتال، محدود کردن ضررهای احتمالی توسط بستن معامله در زمان حرکت قیمت برخلاف جهت مدنظر است.

در زمان تنظیم یک دستور استاپ لاس، معامله‌گر یا سرمایه‌گذار یک سطح قیمت از قبل تعیین شده را مشخص می‌کند که به عنوان سطح حد ضرر یا قیمت توقف معرفی می‌گردد. درصورتی که قیمت به این سطح مشخص شده رسید، دستور  Stop Loss  اجرا می‌شود و معامله بسته می‌گردد. هدف معامله‌گران از استاپ لاس یا حد ضرر در فارکس و دیگر بازارهای مالی جلوگیری از زیان بیشتر در صورت حرکت خلاف جهت تحلیل بازار و محدود کردن ریسک معامله می‌باشد. سفارشات استراتژی حد ضرر می‌تواند بخصوص در بازارهای غیرقابل پیش‌بینی پرنوسان که تغییرات قیمتی ناگهانی و قابل توجه دارند، مفید باشد.

معامله‌گران براساس استراتژی‌های معاملاتی خود، سطح استاپ لاس را از قبل تعیین می‌کنند و در صورت حرکت خلاف جهت بازار، با بستن خودکار معاملات در سطوح از قبل مشخص شده، از سرمایه خود محافظت می‌کنند.

اهمیت استراتژی حد ضرر در معاملات

انجام معاملات اصولی و حفظ سرمایه یکی از نکات مهم در بازارهای مالی است. در زمان ورود به یک معامله در نظر گرفتن این اصل بسیار مهم است. بدین منظور تاکید می‌نمایم تنها بخش کوچکی از سرمایه خود را درگیر کرده و به هیچ عنوان بر روی کل سرمایه خود ریسک نکنید. در واقع یکی از بزرگترین اشتباهات را وارد کردن کل سرمایه بخصوص سرمایه سخت بدست آمده و نتیجه تلاش را در بازار سرمایه است. با تعیین اصولی و درست Stop Loss برای معاملات می‌توان این نکات را رعایت نمود.

درواقع با رسیدن به قیمت استاپ لاس و فعال شدن آن، مدیریت سرمایه حساب به صورت درست رعایت شده و موجب جلوگیری از ضررهای بزرگ در صورت نقض تحلیل می‌شود.

یکی دیگر از مواقعی که می‌توان به اهمیت استاپ لاس یا حد ضرر در فارکس پی برد، در هنگام اخبار مهم اقتصادی و سخنرانی‌های افراد مشهور و گزارشات مهم است. در این مواقع مارکت‌ها با حرکات بزرگی همراه شده و در صورت حرکت بازار در خلاف جهت معامله، ضررهای بزرگی بوجود خواهد آمد. در اینجا حد ضرر می‌تواند به کمک معامله‌گران آمده و سرمایه آن‌ها را از ضررهای بزرگ محفوظ بدارد.

مثالی مبنی بر اهمیت حد ضرر یا استاپ لاس در معاملات ارز دیجیتال

برای نمونه فرض کنید که شما دارایی رمز ارزتان را در یک صرافی همانند صرافی بایننس نگهداری می‌کنید. در زمان ترید در بایننس برای شما امکان مشخص کردن استاپ لاس فراهم می‌شود. در این قسمت شما به صرافی اعلام می‌کنید که درصورتی که قیمت ارز موردنظر به X برسد، کل موجودی یا بخشی از آن را به قسمت Y به فروش برسان. عددهای X و Y هر دو توسط شما مشخص می‌شوند. یکی از روش‌های متداول، مشخص کردن حد ضرر استفاده از تحلیل تکنیکال می‌باشد.

اهمیت حد ضرر یا استاپ لاس در معاملات ارز دیجیتال

قابل توجه است که از بین رفتن بخشی از سود نیز خود به نوعی ضرر شناخته می‌شود. از این‌رو یکی دیگر از علت‌های اهمیت رعایت حد ضرر را می‌توان جلوگیری از کاهش سود معرفی کرد.

Stop Loss اغلب در معاملات کوتاه مدت و میان مدت استفاده می‌شود. با این حال هولدرها و سرمایه‌گذران نیز می‌توانند این ابزار را به نفع خود بکار گیرند. به دلیل نوسانات شدید قیمت رمزارزها، سفارش فروش درصورت گذشتن از حد ضرر باید به صورت خودکار ایجاد و ثبت گردد. در غیراین صورت احتمال دارد تا آگاه شدن فرد، کار از کار بگذرد. سرمایه‌گذار یا تریدر حد ضرر را مشخص می‌کند تا در صورت پایین‌تر آمدن و عبور قیمت از آن، ارز مدنظر خود به قیمتی که پیش از آن تعیین کرده به فروش برسد.

نکات مهم در مورد حد ضرر و روش استفاده از آن

دستورات محدود کردن سود و ضرر در ترید به دو بخش استاپ لاس (Stop loss) و تیک پروفیت (Take profit) دسته‌بندی می‌گردد. این دو دسته به‌منظور کنترل موقعیت‌های بازار و مدیریت سرمایه و ریسک کاربرد دارند.

در زمانی که ارزش رمزارزهای شما درحال کاهش است، شما می‌توانید تعیین کنید که دقیقا تا چه جایی می‌خواهید آن‌ها را حفظ نمایید. تعیین حد ضرر به معامله‌گران این اجازه را می‌دهد تا پیش از ورود به بازار، شرایط مساعد جهت مبادله در آن را بسنجند. در پاسخ به این پرسش که استاپ خوردن یعنی چی یا معنی استاپ در فارکس چیست؟ می‌توان گفت با تعیین حد ضرر و استاپ لاس در معامله، معامله‌گر مشخص می‌کند که چه زمانی برای خروج از بازار مناسب است. توجه داشته باشید که تعیین Stop Loss به‌طور دستی، بویژه در بازار رمزارز کار معقولانه‌ای نیست و ممکن است قابل اجرا نباشد.

مدل های مختلف تعیین حد ضرر

با استفاده از روش مناسب برای تنظیم استاپ لاس یا حد ضرر در فارکس می‌توان تا حد زیادی از شکار داراییتان جلوگیری کنید. تعیین مقدار دقیق استاپ لاس  کاملا به استراتژی معاملاتی هر تریدر بستگی دارد. اما در ادامه قصد داریم به روش‌های کاربردی استاپ لاس Stop loss در تحلیل تکنیکال اشاره کنیم:

استاپ لاس ثابت یا استاتیک استاپ

نام استاتیک استاپ خود بیانگر ماهیت این روش است. تنظیم استاپ لاس Stop loss در قیمتی مشخص و ثابت را استاتیک استاپ (static stop) می‌گویند. در این روش دستور استاپ لاس تا هنگامیکه معامله به محدوده مشخص و یا قیمت توقف نرسیده است، اجرا نمی‌گردد. و معامله‌گر یا تریدر فارغ از ابزارهای تکنیکال، براساس شناخت روحیات و دارایی خود، عددی از قبل تعیین شده را به عنوان حد ضرر در معاملات مشخص می‌کند.

استاتیک استاپ لاس با اندیکاتور

اندیکاتور Average True Range، برای معامله‌گران ابزاری کارآمد به‌منظور تعیین حد ضرر در همه معاملات است. اندیکاتور درواقع مجموعه الگوریتم‌ها و توابع ریاضی است که به کمک آن‌ها می‌توان از روند حرکت قیمتی یک دارایی تخمین‌های خوبی ارائه نمود. معامله‌گران با استفاده از شاخص‌های نظیر میانگین محدوده واقعی، می‌توانند از داده‌های تازه بدست آمده در بازار به‌منظور کاهش ریسک معاملات کمک بگیرند.

توقف دنباله دار یا Trailing Stops

برای معامله‌گران مبتدی می‌توان این ادعا را مطرح نمود که توقف‌های استاتیک Trailing Stops مفید است. اما دیگر تریدرها جهت مدیریت معامله و به حداکثر رساندن تسلط خود، توقف به روش دیگری را بکار می‌برند. تریلینگ استاپ یا Trailing Stops نوعی توقف می‌باشد که تنظیم آن براساس حرکت معاملات به نفع معامله‌گر است تا بتوان کاهش بیشتر خطر ریسک معاملات را ممکن ساخت. این نوع استاپ لاس به معامله‌گر امکان حذف ریسک اولیه خود را در معاملات می‌دهد.

توقف دنباله دار دستی یا Manual Trailing Stops

تریدرهایی که در پی بیشترین سطح کنترل روی معاملات خود هستند، می‌توانند از روش تغییر حد ضرر دستی یا Manual Trailing Stops استفاده کنند. در روش Manual Trailing Stops، موقعیت براساس برنامه پیش می‌رود و حد ضرر نیز باتوجه به آن تغییر میابد. با افزایش حرکت موقعیت به نفع معامله (پایین‌تر)، معامله‌گر سطح توقف را پایین خواهد آورد.

عوامل موثر در تعیین حد ضرر

از جمله عوامل تاثیرگذار در تعیین استاپ لاس می‌توان به خصوصیات سرمایه‌گذار از لحاظ دیدگاه زمانی و ریسک‌پذیری او در سرمایه‌گذاری اشاره نمود. در ادامه عمده عوامل موثر بر تعیین حد ضرر را مشخص می‌کنیم:

اصول مهم در تعیین حد ضرر

اگرچه قانونی کلی برای تعیین استاپ لاس وجود ندارد؛ اما نکته‌های اصولی هستند که در زمان خرید بیت کوین و سایر ارزهای دیجیتال همواره نیاز به توجه دارند:

استاپ لاس در بازارهای متلاظمی نظیر بازارکریپتوکارنسی که تغییر ده‌ها درصدی قیمت یک رمزارز در روز در آن کاملا طبیعی است، دارای اهمیت فراوانی می‌باشد. از همین رو انتخاب استاپ لاس در نقطه صحیح، یکی از موارد قابل توجه برای هر تریدر برای جلوگیری از ضررهای کلان مالی است. برای نمونه در شرایطی امکان دارد در یک معامله، قیمت به حد ضرر مشخص شده شما برسد و شما از آن خارج گردید. سپس با سرعت زیادی حرکت قیمت معکوش شود و در جهتی که مدنظر شما بوده حرکت نماید. این رخداد تحت عنوان استراتژی استاپ هانت (Stop hunt) معرفی می‌گردد.

رخدادهای این چنینی در معامله نباید سبب ناامیدی شما گردد. بلکه شما باید خود را به ابزارهای محافظت کننده دارایی‌ها مجهز نمایید. شخیص بریک اوت‌های (Break Out) جعلی، بکارگیری اندیکاتور ATR و نقاط ورودی و خروجی متعدد و عدم قرار دادن استاپ لاس در ناحیه‌های آشکار جزو راهکارهایی است که شما را در انتخاب حد ضرر در نقطه مناسب و درست کمک می‌کند

تعیین استاپ لاس یا استفاده از استراتژی حد ضرر درصورتی که می‌خواهید از معاملات خود سود ببرید و یا از ضررهای احتمالی جلوگیری کنید، ضروری است.

خیر. تعیین اینکه تا چه جایی می‌توانید ضرر کنید کاملا به نگرش شما نسبت به بازار وابسته است. هر تریدری باید برای خود استراتژی مشخصی داشته باشد و باتوجه به آن حد ضرر یا استاپ لاس در معاملات ارز دیجیتال خود را تعیین کند.

در هنگامیکه بازار پرنوسان است، احتمال نوسان شدید قیمت بیت کوین و سایر دارایی‌ها وجود دارد. در این شرایط مشخص کردن استاپ لاس می‌تواند منجر به یک فاجعه شود. چراکه قبل از آنکه قیمت بازیابی گردد، معامله‌گر در قیمت تعیین شده از معامله خارج می‌شود. و به احتمال زیاد نه تنها سودی نکرده بلکه متحمل ضرر نیز می‌شود.

بله. اماتوجه کنید که درصورت داشتن سرمایه کم، بهتر است معاملات خود را در حجم کم و ابعاد کوچک انجام دهید. با این روش می‌توانید حد ضرر را منطقی‌تر مشخص کنید.

ارسال پاسخ