Skip to main content

English فارسی Türkçe (Turkish)

مقدمه
بازار مالی چیست؟ احتمالا این اصطلاح را زیاد شنیده باشید و یکی دو مورد از آنها را بشناسید اما واقعا بازارهای مالی چه کارکردی در اقتصاد جهانی دارند؟ در این مطلب از مدرسه ی کریپتوی فرهاد مقدم سلیمی به بررسی انواع بازارهای مالی و اهمیت آنها میپردازیم.

بازار مالی چیست؟

به طور کلی منظور از بازارهای مالی، هر نوع بازاری است که در آن معاملات اوراق بهادار صورت پذیرد. از جمله این بازارها میتوان به میتوان به بازار سهام، فارکس، ارزهای دیجیتال، اوراق قرضه و… اشاره کرد. بازارهای مالی نقشی اساسی در بدنه اقتصاد جهانی دارند. آنها با تخصیص منابع و ایجاد نقدینگی، سبب میشوند تا چرخ کسب و کارها بچرخد و اقتصاد کشورها جریان داشته باشد.

انواع بازار مالی

وقتی صحبت از این باشد که بازار سرمایه چیست، احتمال بیشتر افراد فقط با بورس یا بازار ارزهای دیجیتال آشنا باشند. این در حالی است که انواع مختلفی از بازارهای مالی وجود دارد و هر یک از آنها به طور خاص روی معاملات انواع خاصی از اوراق بهادار و منابع مالی تمرکز دارند.

بازار سهام (Stock Market)

احتمالا بازار سهام و بورس را میتوان یکی از فراگیرترین انواع بازارهای مالی دانست. بازارهای سهام کانالهایی هستند که از طریق آنها شرکت میتوانند سهام خود را در اختیار خریداران و سرمایه گذاران بگذارند و از این طریق سرمایه خود را افزایش دهند. بازار سهام هر کشور را میتوان آینه ای در نظر گرفت که وضعیت اقتصاد آن را بازتاب میکند. هر چه اقتصاد کشورها پویا تر و قوی تر باشد، وضعیت بازار بورس و سهام هم در آن بهتر است.

بازار اوراق قرضه (Bond Market)

منظور از اوراق قرضه در بازار مالی چیست؟ اوراق قرضه انواعی از سندهای مالی است که توسط دولت ها یا شرکت ها در اختیار افراد قرار میگیرد. آنها تعهد میدهند که پس از مدتی، اصل مبلغ پرداختی فرد بابت اوراق را به علاوه ی سود آن به او بازگردانند. در واقع میتوان اینطور گفت که آنها از افراد عادی وام میگیرند. به همین دلیل به بازار معاملات این اوراق، «بازار مالی مبتنی بر بدهی» هم گفته میشود. معمولا برخی نهادها مانند شهرداری، نهادهای دولتی و حتی برخی شرکت های خصوصی اقدام به فروش این اوراق میکنند.

بازار کریپتو و رمزارزها (Cryptocurrency Market)

جایگاه بازار کریپتو در بین انواع بازار مالی چیست؟ باید گفت که بازار معاملات ارزهای دیجیتال در مقایسه با سایر بازارهای مالی، نسبتا جوان محسوب میشود اما در همین مدت کوتاه هم در بین سرمایه گذاران گسترش بسیاری پیدا کرده است. بازار کریپتو به طور خاص روی معاملات ارزهای دیجیتال تمرکز دارد و از سه ویژگی اصلی برخوردار است: تغییر ناپذیری، شفافیت و غیر متمرکز بودن.

بازار کریپتو و ارزهای دیجیتال، فقط یکی از انواع بازارهای مالی است

بازار کریپتو توسط هیچ دولت یا نهادی کنترل نمیشود و معاملات آن اساسا همتا-به-همتا است. این یعنی برای خرید و فروش ارزهای دیجیتال نیازی به استفاده از یک عامل میانجی مانند بانک یا هر سازمان مالی دیگری ندارید. طبق پیشبینی ها بازار ارزهای دیجیتال تا سال 2030 چندین برابر گسترش پیدا خواهد کرد. هر چند با وجود تمام مزایای گفته شده، پیش از شروع فعالیت لازم است به خوبی با پیچ و خم های سرمایه گذاری در بازار کریپتو مانند انواع ریسک مالی در بازار ارز دیجیتال و آموزش مدیریت ریسک سرمایه و… را آموزش ببینید.

بازار فارکس (Foreign Exchange)

بازار فارکس(Foreign Exchange) از دیگر مثال های مشهور در پاسخ به این سوال است که بازار مالی چیست. بازار فارکس مخصوص خرید و فروش جفت ارزها است. افرادی که به عنوان سرمایه گذار در این بازار مشغول به کار هستند روی نوسانات نسبت دو ارز خاص نسبت به یکدیگر مانور میدهند.

بازار بورس کالا (Commodities Market)

در بازار بورس کالا تولیدکنندگان به طور مستقیم کالاهای خود را برای فروش در اختیار خریدار قرار میدهند و واسطه ها را حذف میکنند. محصولاتی که در این بازارها معامله میشود میتواند شامل انواع خودرو، نفت و گاز، محصولات کشاورزی و… باشد.

بازارهای پولی

بازارهای پولی سررسیدهای کوتاه مدت و نقدشوندگی بالایی دارند. در این بازارها امنیت سرمایه گذاری بالا بوده و حجم معاملات کلان است اما به همان میزان، بازدهی نسبتا پایین تری دارند.

بازار مشتقه (Derivatives Market)

بازار مشتقه از جمله ابزارهایی است که به هدف افزایش اطمینان سرمایه گذاران و همچنین مدیریت ریسک به کار میرود. در این بازار سرمایه گذاران میتوانند ریسک معاملات خود را با پیش بینی قیمت دارایی هایی مانند کالا، سهام، اوراق بهادار و… کاهش دهند.

بازار مستقیم (Over-the-counter Market)

منظور از بازار مستقیم در بین انواع بازار مالی چیست؟ بازار مستقیم همان فرابورس است. فرابورس یک بازار غیر متمرکز و مجازی است. در این بازار اوراق بهادار بدون نیاز به حضور کارگزاران و به طور مستقیم معامله میشوند. خرید و فروش در بازار مستقیم مستلزم تمرکز بیشتری است. چرا که اکثر شرکت هایی که سهام آنها در فرابورس به فروش میرسد ریسک مالی بیشتری دارند.

انواع بازار مالی برای سرمایه گذاری

انواع بازار مالی بر اساس ساختار سازمانی

انواع بازار مالی بر اساس قانونمندی و ساختار سازمانی به چهار دسته تقسیم میشوند:

– بازارهای رسمی (بورس اوراق بهادار)
– بازارهای خارج از بورس
– بازار سوم که بازار موسسات بزرگ و سازمان ها و نهادهایی است که کارمزد و حق کمیسیون کمتری دارند.
– بازار چهارم، مخصوص شرکت ها و سازمان هایی است که معاملات عمده دارند. این شرکت ها به طور مستقیم و بدون نیاز به دخالت کارگزاران وارد معامله میشوند تا مجبور به پرداخت کارمزد نباشند.

انواع بازارهای مالی از روی زمان واگذاری

همچنین انواع بازار مالی را از لحاظ زمان واگذاری نیز به دو دسته ی کلی تقسیم میکنند:

– بازارهای مالی نقدی
– بازارهای مالی آتی

در بازارهای مالی نقدی (Spot Market)، تبادل پول و کالا همان لحظه پس از توافق بین خریدار و فروشنده انجام میشود. این در حالی است که در بازارهای مالی آتی (Future Market)، معامله نهایی در آینده و پس از اتمام توافقات انجام میگیرد. در این معاملات بین طرفین قراردادی منعقد میشود که تضمین میکند هر دو به تعهدات خود وفادار میمانند.

وظیفه بازار مالی چیست؟

حال که با بازارهای مالی آشنا شدیم، سوال اینجاست که وظیفه بازار مالی چیست؟ چه کارکردی در دنیای اقتصاد دارند؟ بازارهای مالی به هدف تخصیص منابع به کسب و کارها استفاده میشوند. در حقیقت آنها تجارت را برای انواع مختلفی از فروشندگان، تامین کنندگان و… تسهیل میکنند.

سخن پایانی

این که بازار مالی چیست و چه انواعی دارد را در این مطلب مورد بررسی قرار دادیم. حال این که بفهمیم کدام بازار مالی بهتر است، به طور کلی به اهداف ما از سرمایه گذاری وابسته است. میتوانید با پیگیری منابعی مانند انواع بهترین سایت اخبار ارز دیجیتال فارسی، یا مطالعه مطالب وب سایت های فعال در حوزه اخبار و آموزش بازارهای مالی مختلف مانند بورس، فارکس و… اطلاعات خود را تکمیل کرده و بهترین بازار مالی را که بیشترین همخوانی را با شرایط و اهداف شما داشته باشد، پیدا کنید.

English فارسی Türkçe (Turkish)

ارسال پاسخ