Skip to main content

فهرست مطلب

طرح پانزی یا ponzi scheme

طرح پانزی یا ponzi scheme نوعی طرح سرمایه‌گذاری برای سرمایه‌گذاران اولیه با وعده بازگشت سرمایه زیاد و سریع می‌باشد. درواقع کلاهبرداری طرح پانزی و طرح هرمی در ارز دیجیتال یکی از متداول‌ترین روش‌های کلاهبرداری محسوب می‌شوند. در کلاهبرداری پانزی و انواع آن، کلاهبرداران وعده بازگشت سرمایه و سود سریع و زیاد را به سرمایه‌گذاران می‌دهند. همانطور که می‌دانید محافظت از دارایی و مدیریت ریسک مالی در انواع بازارهای مالی بسیار مهم است. فرقی نمی‌کند شما در کدام یک از لیست شرکت های پانزی یا سایت های پانزی جدید سرمایه‌گذاری کرده‌اید، اگر اقدامات امنیتی لازم را اتخاذ نکنید، همواره در معرض از دست دادن دارایی خود هستید.

شرکت‌های پانزی ارز دیجیتال و طرح‌های هرمی (Pyramid) عموما سود سرمایه‌گذاران اولیه را با دارایی سرمایه‌گذاران نسل دوم پرداخت می‌کنند و با این شیوه اعتماد افراد را جلب می‌کنند. این روند تا آنجا ادامه پیدا می‌کند که در نهایت طراحان اولیه پروژه نتوانند به نسل‌های آخر پروژه، سودی پرداخت نمایند و این زنجیره کلاهبرداری به انتهای خود رسیده و پرونده پروژه بسته خواهد شد.

در ادامه این مطلب به پرسش‌های شما از قبیل کلاهبرداری پانزی چیست؟ طرح پانزی چیست؟ پاسخ خواهم داد و مفهوم کلاهبرداری طرح پانزی و طرح هرمی در ارز دیجیتال را برای شما توضیح می‌دهم.

طرح پانزی چیست؟

طرح پانزی یا ponzi scheme طرحی سرمایه‌گذاری است که در آن وعده‌ی بازگشت سرمایه زیاد و سریع به سرمایه‌گذاران داده می‌شود. کلاهبرداری پانزی و انواع آن از نام چارلز پانزی (Charles Ponzi) گرفته شده است که کلاهبرداری ایتالیایی بود که به سبب سیستم پولسازی تقلبی خود معروف شد. این فرد در اوایل دهه 1920 میلادی، توانست با طرح پانزی خود که یکسال از زمان اجرا تا متوقف شدن در جریان بود، صدها نفر را قربانی کند.

در کلاهبرداری طرح پانزی و طرح هرمی در ارز دیجیتال، سود سرمایه‌گذاران قبلی توسط پول بدست آمده از سرمایه‌گذاران جدید پرداخت می‌شود. درواقع هیچ کار مفیدی با پول حاصل انجام نمی‌شود و وعده‌های داده شده توسط برگزارکنندگان این طرح مبنی بر روش‌های کار با سرمایه مردم کاملا دروغ است.

اگرچه سرمایه‌گذاران اولیه که در اوایل طرح وارد پروژه شده‌اند، بخش و یا حتی کل پولشان را با سود دریافت می‌کنند، اما آخرین افرادی که وارد پروژه می‌شوند همیشه تمامی سرمایه خود را از دست می‌دهند. از این لحاظ می‌توان گفت طرح پانزی و هرمی همانند هم هستند. با قطع شدن جریان ورود کاربران جدید به طرح، به سبب عدم توانایی پرداخت وجه به سرمایه‌گذاران پیشین، سیستم متوقف می‌گردد. این شرایط بهترین فرصت برای اسکمرها (طراحان اولیه پروژه) است تا با هرمقدار سودی که تا به آن لحظه کسب کرده‌اند، ناپدید شوند.

طرح پانزی یا ponzi scheme

کلاهبرداری پانزی چیست؟ پانزی نوعی غارت جمعی و نه فردی!

یکی از اشتباهات رایج در این حیطه آن است که پانزی را نوعی کلاهبرداری شخصی بدانید؛ که در روند آن فردی (یک شرکت یا Entity) با ادعای ارائه سودهای بالا، سرمایه مردم را بگیرد و سود سرمایه را از طریق سرمایه‌گذاری‌های دیگران تامین نماید.

در انتها نیز با مقدار عظیمی از کلاهبرداری و بدهی از اشخاص فراوان، به کار خود پایان دهد. درک روش پانزی به ما نشان خواهد داد که برخلاف تصور رایج از پانزی، این کلاهبرداری به هیچ عنوان شخصی نیست. طرح پانزی یا ponzi scheme نوعی کلاهبرداری و غارت دسته جمعی است.

که در روند آن گروهی از افراد که زودتر سرمایه‌گذاری کرده‌اند، سود خواهند برد. و گروهی که دیرتر وارد طرح شده و سرمایه‌گذاری می‌کنند، متحمل ضرر و زیان می‌گردند.

بدین معنا که شرکت‌های پانزی ارز دیجیتال یا سایت‌های پانزی جدید طرحی را برگزار می‌کنند و با ادعای قانونی بودن، سرمایه‌گذاران را قانع می‌کنند که سود دریافتی آن‌ها از سرمایه‌گذاری قانونی و بدون ریسکی است. در اوایل طرح به‌منظور جلب اعتماد سرمایه‌گذاران، سودی منظم دریافت می‌شود.

بدین واسطه سرمایه‌گذار وسوسه خواهد شد که پول بیشتری را وارد پروژه کرده و حتی افراد دیگری را نیز قانع به ورود در طرح پانزی می‌کند. افرادی که در اوایل کار وارد طرح شده‌اند به شرطی که به موقع پول خود را بردارند، نه تنها ضرر نکرده بلکه سود خوبی هم می‌کنند. ضرر آن برای کسانی است که آخر طرح وارد شده و دیگر پولی نیست و طرح قرار است جمع شود.

برای همین است که همه با شناخت لیست شرکت های پانزی، آگاهانه وارد کلاهبرداری پانزی و انواع آن می‌شوند. درواقع از نقطه نظر اخلاقی نمی‌توان گفت این کار اخلاقی می‌باشد اما منطقی سخت و تلخی در پشت آن نهفته است.

غارت به مثابه راهکاری اقتصادی برای تولید ثروت

از ابتدای تاریخ تا اکنون، غارت به عنوان روشی اقتصادی برای تولید ثروت استفاده شده است. اساس غارت براین است که اشخاص و یا اقوام دیگر به علت‌های مختلف نظیر ضعف عقلی، جسمی، تکنولوژی، نظامی، قومی و نژادی لیاقت ثروت و منبع در اختیارشان را ندارند. از این‌رو گروه و یا اشخاص دیگری خود را اولی‌تر و لایق‌تر از آن افراد برای داشتن ثروت و منابع آن‌ها می‌دانند که این افراد غارت‌کننده معرفی می‌شدند.

نظریه و فعل غارت از طی سالیان طولانی حضور هومو سپین‌ها یا انسان‌های کنونی، بر روی کره زمین به طور قوای قهری رخ داده است. تنها چند سالی است که انواع مدرن‌تری از غارت به جای روش‌های قهری روی کار آمده‌ است که در کمال صلح و صفا بدون خونریزی انجام می‌گیرد. طرح پانزی نمونه‌ای از انواع غارت‌های مدرن به شمار می‌رود.

افزایش مقدار غارت پانزی همچون نتیجه طبیعی خصوصی سازی پول

خصوصی سازی پول (Denationalization of Money) که بوسیله آقای فریدریش هایک مطرح گردید، از لحاظ فنی دارای یک مشکل بود که پیاده‌سازی آن را ناممکن می‌ساخت. آن مشکل نیز عدم وجود یک سیستم جهت ایجاد اعتماد میان انسان‌ها بود. در واقع انسان‌ها به دلیل عدم اعتماد به یکدیگر در سطح گسترده شهری، کشوری و جهانی، ناچار بودند از پول دولتی استفاده نمایند.

آنچه واضح است این است که اولین پایه‌ی استفاده از پول، اعتماد داشتن به مرجع صادرکننده آن است.

در گذر زمان در اکثریت نقاط جهان مشاهده شد که دولت‌ها و حتی بانک‌های مرکزی مستقل شده توسط نهادی لیبرال، در این مورد مرجع قابل اعتمادی نبوده و با استفاده از ماشین چاپ پول، خود دست به غارت‌هایی قهارانه و موجه زده‌اند. غارتگرانی که بوسیله پمپاژ پول قدرتمند در جامعه، توانسته‌اند بازی پانزی در مقیاس ملی و جهانی رقم بزنند. برخی از نمودهای این بازی را می‌توان در تورم جوامع گوناگون و در بعد جهانی به عینه مشاهده نمود.

ایجاد سیستم مالی غیرمتمرکز بیت کوین

ساتوشی ناکاموتو در سال 2009 میلادی، براساس ایجاد اعتماد میان دو شخص ناآشنا، سیستمی را بوجود آورد که بدون حاکمیت شخص ثالث بود. ابداع بیت کوین برای اولین بار باعث ایجاد نوعی سیستم مالی در دنیا شد که در آن اعضا بدون شناخت طرف مقابل خود می‌توانستند بهم اعتماد کنند و با یکدیگر تراکنش مالی داشته باشند.

تا قبل از ایجاد این سیستم، مردم مجبور بودند به بانک مرکزی کشورشان به عنوان تنها مرجع مورد اعتماد عموم، تکیه کرده و از پول صادر شده بوسیله آن استفاده کنند. ایجاد سیستم بیت کوین ضربه‌ای مهلک بر پول دولتی بود.

اکنون با گذشت 15 سال از ابداع بیت کوین، امکان توسعه‌ی انواع توکن‌های رمزنگاری شده (از جهاتی می‌توان آن‌ها را پول خصوصی نامید) برای آحاد اجتماع ایجاد شده است. از این‌رو هر فرد می‌تواند پول خاص خود را در اختیار داشته باشد.

درواقع اکنون همچون دولت‌ها، افراد نیز می‌توانند ماشین چاپ پول خصوصی خود را داشته باشند و بازی پانزی جدید را شروع کنند. از همین‌رو، حدس افزایش میزان غارت توسط پانزی در آینده چندان دور از ذهن نیست.

علت گرفتار شدن در دام کلاهبرداری پانزی و انواع آن

غارت توسط طرح پانزی نوعی غارت جمعی است که طی آن گروهی از شرکت‌کنندگان شامل افرادی که زودتر به طرح پانزی پیوستند، سود می‌برند. و در مقابل گروه دیگری از شرکت‌کنندگانی که دیرتری به این طرح وارد شده‌اند، دچار زیان و ضرر خواهند شد.

بنابراین این مسئله که وجدان عمومی و قانون تنها یک نفر را در کلاهبرداری پانزی و انواع آن گناهکار بشناسد، امری اشتباه است. به طور قطع گروه کثیری از شرکت‌کنندگان در کلاهبرداری طرح پانزی و طرح هرمی در ارز دیجیتال، آدم‌های ساده‌ای نیستند. چراکه با توجه به اخطارهای موجود از انواع مراجع و شبکه‌های اجتماعی در باب عواقب مخرب شرکت در کلاهبرداری پانزی و انواع آن، هر روز تعداد بیشتری به این پروژه‌ها می‌پیوندند.

بسیار بعید است که بتوان تصور کرد، اشخاص شرکت‌کننده در این پروژه‌ها، انسان‌های صاف و ساده‌ای هستند؛ که قبول کرده‌اند سرمایه خود را بدون هیچگونه مدرکی در اختیار اشخاص و شرکت‌های پانزی ایران و … که حتی از صحت آن‌ها مطمئن نیستند، قرار دهند.

از این‌رو شاید به این پرسش بربخورید که پس چگونه افرادی که خود را باتجربه و اقتصاددان می‌دانند، در دام کلاهبرداری طرح پانزی و سایت های پانزی جدید میافتند؟ در ادامه برای شما شرح خواهم داد.

پیدایش پیشه جدید مالباختگی به نام پانزی

پیدایش پیشه جدید مالباختگی به نام پانزی

هنر مالباختگی، هنر و پیشه‌ی جدیدی است که با طرح پانزی و رواج پول‌های خصوصی نمود یافته است. ایده پیشه‌ی جدید مالباختگی، شاید در وهله‌ی اول شوخی بنطر برسد. اما حداقل در پروژه‌هایی همانند پانزی و پامپ و دامپ ارزهای دیجیتال و این قبیل غارت‌های جمعی به عنوان شغلی پرسود به شمار می‌رود. بطور قطع یک پای قضیه در این دست از کلاهبرداری‌ها، فردی است که آگاهانه سرمایه خود را با طمع سودهای کلان وارد این پروژه‌ها می‌کند.

درصورتی که سرمایه‌گذار موفق به دریافت سود کلانی از این پروژه گردد، بدون هیچ مسئولیتی خود را کنار خواهد کشید و اتهام را به کلاهبردار آغازکننده طرح پانزی نسبت می‌دهد. اگر هم پول خود را از دست دهد، به عنوان شاکی فعال در همه جا حضور بهم رسانده و در اغلب مواقع نیز موفق به زنده کردن چند برابر پول خود می‌شود.

مسلما این دست از افراد را نمی‌توان مالباخته به شمار آورد؛ بلکه باید متهم به مشارکت یا دست کم معاونت در جرم شوند. افرادی که در پروژه‌های پانزی و پامپ و دامپ رمزارزها شرکت می‌کنند، آگاه هستند که در این دست کلاهبرداری‌های جمعی در صورتی که شخصی بتواند به موقع وارد پروژه شود و همچنین به موقع از پروژه خارج گردد، امکان دریافت سود بسیار خوبی را خواهد داشت. بدین ترتیب یک عده اقلیت می‌توانند اقدام به غارت سرمایه عده‌ی اکثریت کنند. اینکه شخصی بتواند جزو اقلیت برنده باشد، به زمان ورود و خروج و مهارت او و تا حدودی شانس بستگی دارد.

بنابراین به دلیل آنکه شانس یکی از پارامترهای اصلی این دست از غارت‌هاست، حتی افرادی که ماهیت این پروژه‌ها را می‌دانند ترغیب به شرکت در آن‌ها می‌شوند. افراد مالباخته در این پروژه‌ها همانند قماربازانی هستند که بدشانسی آورده و باخته‌اند. درواقع نمی‌توان به آن‌ها لقب افراد فریب خورده را داد.

کلاهبرداری طرح پانزی و طرح هرمی در ارز دیجیتال

با رواج و فراگیرتر شدن انواع پول‌های خصوصی، این دست از غارت‌های دست جمعی نیز افزایش پیدا خواهد کرد. بخصوص اینکه سودهای بادآورده‌ای را نیز برای راه‌اندازان آن به همراه دارد.

از این‌رو در زمان مواجهه با بازار رمزارزها نباید این مهم را فراموش کرد. همچنین قابل توجه است که شرکت و یافتن این دست از غارت‌های جمعی نیز به شغلی پررونق در دنیای امروز تبدیل شده است؛ تا حدی که می‌توان شرکت در انواع پامپ و دامپ و طرح پانزی و طرح هرمی در ارز دیجیتال را نوعی استراتژی سودآور معاملاتی به شمار آورد.

از این رو شاید بد نباشد که قانون‌گذاران در سرتاسر جهان، بخصوص آنجا که صحبت از طرح‌های پانزی و پامپ و دامپ و همچنین انتشار توکن‌های بی‌پشتوانه می‌شود، این موضوع را مدنظر قراردهند و اگر توسعه دهنده طرح را مشمول مجازات می‌دانند، شرکت‌کنندگان را نیز از مجازات مستثنا نگردانند.

شرکت‌کنندگان در کلاهبرداری طرح پانزی و طرح هرمی در ارز دیجیتال (که آن‌ها را مشتهر به شغل شریف مالباختگی می‌دانند) حتی درصورتی که واقعا مالباخته باشند، لایق مجازات هستند. درنظر گرفتن مجازات برای این افراد در تحدید این دست از غارت جمعی در حال گستری بسیار موثر خواهد بود و تا حد زیادی، حجم کاری قوه‌ی قضاییه را در کشورها مختلف کم می‌کند و از شیوع مالباختگی که ظاهری شغلی پردرآمد شده است، جلوگیری خواهد نمود.

روند کارکرد طرح پانزی

در حالت کلی تمامی طرح‌های پانزی چرخه‌ای مشابه را دنبال می‌کنند؛ اما ظاهر و شکل این کلاهبرداری می‌تواند با هم کاملا فرق کند. چرخه اصلی در تمامی کلاهبرداری پانزی و انواع آن مراحل زیر را طی می‌کند:

تبلیغات فریبنده

در ابتدای طرح توسط تبلیغات کاذب عموما در شبکه‌های اجتماعی یا اینترنت، عده‌ای جذب سیستم می‌شوند و مقدار کمی سرمایه‌گذاری می‌کنند. همچنین برخی از شرکت های پانزی ارز دیجیتال، سایت های پانزی جدید و شرکت های پانزی ایران از روش‌های بازاریابی نیز استفاده می‌کنند که درصورتی که یک کاربر عضو جدیدی را وارد سیستم نماید، سود بیشتری دریافت خواهد کرد.

جلب اعتماد با واریز سودها اولیه

سودها به صورت منظم واریز می‌شود تا اعتما کاربران برای ورود مبالغ بیشتر و سرمایه‌گذاری‌های بزرگتر جلب گردد. این سودها یا از سرمایه اولیه طراح و یا با استفاده از سرمایه دیگر سرمایه‌گذاران تازه‌وارد پرداخت می‌شود.

ورود سرمایه بیشتر

بعد از جلب اعتماد افراد، موج گسترده‌ای از سرمایه وارد سیستم می‌شود. سرمایه‌گذاران قدیمی نیز پول بیشتری وارد کرده و حتی دوستان و آشنایان خود را نیز به طرح پانزی دعوت می‌کنند. در این مرحله، تعصبات کورکورانه ممکن است باعث شود برخی از سرمایه‌گذاران اقدام به دریافت وام‌های سنگین، قرض و یا فروش ماشین و خانه خود شوند.

فروپاشی طرح و پایان ورود سرمایه گذار جدید

تکرار مراحل اول تا سوم تاجایی که پول زیادی جمع شود و یا دیگر سرمایه‌گذار جدیدی وجود نداشته باشد که وارد طرح شود، ادامه میابد. بعد از آن طراح و برگزارکننده طرح پانزی یا شرکت های پانزی ارز دیجیتال، پول‌ها را برداشته و ناپدید می‌شوند.

روش تشخیص طرح پانزی

شاید در وهله‌ی اول نتوانید از پانزی بودن یک طرح آگاه شوید، اما با شناخت خصوصیات مشترک این طرح‌ها می‌توانید آن‌ها را تشخیص دهید. با ایجاد شک و تردید و حساسیت درباره این خصوصیات و هشدارها می‌توانید با هوشیاری بررسی‌های لازم را انجام دهید و در دام کلاهبرداری پانزی و انواع آن گرفتار نشوید. در زیر به برخی از این مشخصات و هشدارها اشاره می‌کنم:

وعده نرخ بازگشت سرمایه با سود کلان بدون ریسک

هیچ سرمایه‌گذاری کوچ و بزرگی بدون ریسک وجود ندارد. هراندازه میزان سودآوری یک طرح بیشتر باشد، به طور قطع ریسک آن نیز بالاتر خواهد بود. هرگاه طرحی به شما معرفی شد که ضمانت سود کلان و بدون ریسک داشت، مسلما باید بدان شک کرد.

بازدهی پیش از حد و همیشگی

یک طرح و پروژه سرمایه‌گذاری منطقی و درست، در هر بازار و زمینه‌ای که باشد، همواره دارای فراز و نشیب‌های مختلفی است. تقریبا می‌توان گفت محال است وارد سرمایه‌گذاری شوید و همیشه روی شیب صعودی و سودآوری باشید. هرگاه متوجه شدید که یک طرح یا پروژه صرف نظر از شرایط بازار و امواج الیوت، به صورت مداوم روندی مثبت دارد، در سرمایه‌گذاری در آن مشکوک شوید.

بخصوص در بازارهای ارز دیجیتال به دلیل نوسانات شدید، تریدرها از استراتژی‌های مختلفی نظیر بررسی تحلیل فاندامنتال و تکنیکال، مشخص کردن حد ضرر و … استفاده می‌کنند تا قبل از ریزش بازار سرمایه خود را خارج کنند. اما طرح‌های پانزی همیشه روندی مثبت و صعودی دارند.

استراتژی های غیرقابل فهم و پیچیده

هر طرح و سرمایه‌گذاری که در جستجوی سرمایه‌گذار است، باید هدفی تعریف شده و مشخصی داشته باشد. اگر بیت کوین گردانندگان و خالقی مشخص ندارد، در عوض هدفی قابل فهم و مشخص دارد که ماهیت فناوری و برنامه‌های پیش روی خود را توجیه می‌کند. درصورتی که وایت پیپر یا طرح پروژه رمزارز را خواندید و هدف طراحان آن را متوجه نشدید، از آن دوری کنید.

پروژه های ثبت نشده غیررسمی

ثبت شدن و رسمی بودن یک طرح می‌تواند درصد اطمینان قابل قبولی درمورد صحت آن برای شما داشته باشد. درصورتی که برگزارکنندگان یک پروژه از هویت جعلی استفاده کردند و حاضر به معرفی خود نشدند، باید به ماهیت پروژه شک کنید.

نکته جالب آنجاست که چیزهایی که سبب شده تا افراد بیت کوین و دیگر رمزارزها را یک طرح پانزی یا ponzi scheme بدانند، همین عدم مشخص بودن هویت خالق آن است. با این حال اگرچه پروژه‌های رمزارزی دارای سازندگان مشخصی نیستند، اما نمی‌توان گفت تمامی پروژه‌ها با هویت‌های ناشناس طرح پانزی هستند. درهرصورت ناشناسی گردانندگان یک طرح، علامتی هشداردهنده برای پانزی بودن آن طرح می‌تواند باشد.

مشکل در نقدینگی سرمایه

یکی از موارد مهم در سرمایه‌گذاری نقدشوندگی است. درواقع هراندازه نقدشوندگی پروژه سرمایه‌گذاری بیشتر باشد، دارای اعتبار بالاتری است. در یک پروژه معتبر قاعدتا شما نباید برای نقدکردن سرمایتان مشکلی داشته باشید. درصورتی که با وعده‌ی بازدهی بالاتر، پروژه از نقد شدن دارایی شما جلوگیری کرد، احتمالا در دام طرح پانزی افتاده‌اید.

تکنیک های شرکت های پانزی ارز دیجیتال

یکی از تکنیک‌های شرکت های پانزی ارز دیجیتال جهت مشروع نشان دادن فعالیت‌های خود، ارتباط دادن آن‌ها به سازمان‌ها، گروه‌ها و پروژه‌های بسیار معتبر است. پشتوانه قدرتمند رمزارزهای معتبر و سودآوری بالای آن‌ها باعث می‌شود، شرکت های پانزی ارز دیجیتال با استفاده از نام آن‌ها به عنوان پوشش، لباس کریپتویی روی پروژه خود بیاندازند.

برای نمونه یکی از روش‌های کلاهبرداری پانزی، ارائه یک رمزارز فاقد پشتوانه است. به دلیل وجود پلتفرم‌هایی نظیر کاردانو و اتریوم، درحال حاضر می‌توان ارز دیجیتالی جدید در قالب یک توکن بوجود آورد. در ادامه به خریداران وعده آینده روشن و سودآوری بالای توکن ایجاد شده داده می‌شود؛ درحالیکه پروژه  مشخصی درباره آن وجود ندارد.

توکن طرح پانزی و هرمی عملا هیچ استفاده و فایده‌ای ندارد و از همین‌رو پروژه درآمدی به دنبال نخواهد داشت. بنابراین براساس نحوه کارکرد طرح پانزی، سود خریداران و سرمایه‌گذاران اولیه توکن، تنها در صورت ورود عضوهای جدید و خرید توکن بوسیله آن‌ها پرداخت خواهد شد.

توجه کنید ممکن است اجراکننده طرح به دلیل داشتن سرمایه اولیه کافی بتواند کوین یا توکن تقلبی خود را به برخی از دایرکتوری‌ها نیز اضافه نماید. اما در نهایت ارزش آن صفر خواهد شد. تاکنون پروژه‌های زیادی با سواستفاده از پروژه‌های قدرتمندی نظیر ترون و اتریوم نظیر دابل وی (DoubleWay)، راکت ترید (Rocket Trade)، ترون رویال (Tron Royal) و ترون هلدینگ (Tron Holding) گسترش یافته‌اند.

کلاهبرداران با تاکید روی امینت بلاکچین و قرارداد هوشمند بودن پروژه‌ها سعی در فریب مردم دارند. بنابراین باید توجه کنید اگرچه یک قرارداد هوشمند غیرقابل تغییر و شفاف است، اما کلاهبردار می‌تواند جهت رسیدن به اهداف خود، با ایجاد یک اسمارت کانترکت و دریافت پول از شما به صورت شفاف، متواری گردد.

آیا بیت کوین نوعی طرح پانزی است؟

با وجود ترکیدن بمب شهرت بیت کوین، هنوز هم افراد بسیاری نسبت به این ارز دیجیتال غیرقابل لمس شکاک هستند و آن را هرمی یا پانزی یا تحت الگوی کلاهبرداری دیگر می‌دانند. هدف بیت کوین تبدیل شدن به یک پول دیجیتال بود و در عمل نیز چنین چیزی محسوب می‌شود. اماماهیت غیرمتمرکز و غیرکنترل ارزهای دیجیتالی، ممکن است باعث شود تا کلاهبردارن بسیاری از این قضیه سوءاستفاده کرده و اقدام به اجرای طرح پانزی کنند. اما با این حال این چیزی نیست که بتواند ماهیت بیت کوین و دیگر ارزهای دیجیتال را زیر سوال ببرد.

طرح پانزی بودن بیت کوین براساس رشد قیمت بیت کوین که تنها صعودی نبوده و سقوط‌هایی را نیز تجربه کرده است، مردود بنطر می‌رسد. بیت کوین به عنوان یک کوپن دائمی و نه به عنوان دارایی درآمدزا خریداری می‌شود. به بیان دیگر، ارز دیجیتال بیت کوین هیچ چیزی را تحت عنوان بازدهی در حال اجرا به سرمایه‌گذاران و خریداران خود وعده نمی‌دهد. درواقع با ورود سرمایه‌گذار جدید نیز، هرگز سود و بازدهی برای دارندگان بوجود نمی‌آید. تنها روش نقد کردن دارندگان بیت کوین، فروش آن به شخص دیگری است.

همچنین سقوط بیت کوین نیز با طرح پانزی ارز دیجیتال بسیار متفاوت است. یکی از محرک‌های احتمالی می‌توان فروپاشی یک استیبل کوین بزرگ را درنظر گرفت. براساس فقدان مقررات و افشای اطلاعات، تصور عامل سقوط بودن بازار توسط یک استیبل کوین بزرگ نظیر یک صندوق تنظیم شده بازار پول، دشوار نیست. با وجود تمام این داده‌ها واطلاعات، می‌توان طرح‌های مختلفی را در گوشه و کنار بازار ارزهای دیجیتال پیدا کرد که نشان دهنده طرح پانزی باشند. این طرح‌ها از ماهیت اصلی بازار جدا می‌باشند، اما خود به تنهایی نوعی طرح پانزی به شمار می‌روند و سرمایه‌گذاران بسیاری را به دام انداخته‌اند.

بیشتر بخوانید: قیمت بیت کوین به چه عواملی بستگی دارد؟!

طرح های پانزی در ایران

نمونه‌هایی که در بخش قبل معرفی کردیم نظیر یونیک فایننس و مستر دیجی کوین، از جمله طرح‌های پانزی ponzi scheme هستند که ایرانی بودن گردانندگان آن‌ها بر همگان ثابت شده است. امروزه به‌دلیل شهرت بازار رمز ارزها، کار راه‌اندازی یک پروژه کلاهبرداری با ادعای «استفاده از قرارداد هوشمند و عدم قابلیت تغییر و دستکاری سرمایه گذاری‌ها» یا «استفاده از هوش مصنوعی و یادگیری ماشینی برای سوددهی» بسیار ساده است. اینها همان کلمات دشواری هستند که درک مدل کسب‌وکار یک شرکت را نامفهوم می‌کنند.

طرح‌های پانزی و هرمی به‌صورت قارچ‌گونه‌ای در حال ظهور هستند و هر روزه با اتمام کار کلاهبرداری یک پروژه از سرمایه گذاران، شاهد ظهور یک طرح جدید هستیم. امروزه به‌دلیل وضعیت نابسامان اقتصادی و معیشتی افراد، متاسفانه هموطنان ایرانی برای جبران هزینه‌های خود به‌دنبال راه‌های نامشروع کسب سود هستند که شرکت در اینگونه طرح‌ها یکی از راه‌های ساده محسوب می‌شود.

با این وجود، همانطور که احتمالا تا کنون دیده‌اید، مالباختگان این نوع طرح‌ها با مراجعه به پلیس فتا و شکایت در مراجع قضایی، به‌دنبال بازگرداندن حداقل بخشی از سرمایه خود هستند.

شرکت های پانزی ایران

برخی نمونه‌ها نظیر مستر دیجی کوین، یونیک فایننس و .. از جمله شرکت های پانزی ایران هستند. امروزه با توجه به شهرت بازار رمزارزها، راه اندازی یک پروژه کلاهبرداری براساس ادعاب داشتن قرارداد هوشمند و عدم امکان تغییر و دستکاری سرمایه‌گذاری‌ها و یا استفاده از یادگیری ماشینی و هوش مصنوعی برای سوددهی بسیار آسان است.

این‌ها کلمات دشواری هستند که درک اهداف و مدل کسب‌وکار یک شرکت را غیرقابل درک می‌کنند. طرح‌های پانزی و سایت های پانزی جدید به صورت قارچ‌گونه درحال ظهور هستند.

امروزه به سبب وضعیت نابسامان اقتصادی و معیشتی افراد، هموطنان ایرانی نیز برای جبران هزینه‌های خود ممکن است به دنبال روش‌های نامشروع کسب سود باشند که شرکت در این دست از طرح‌های شرکت های پانزی ایران یکی از راه حل‌های ساده به شمار می‌رود. با این وجود همانطور که تابه حال مشاهده کرده‌اید، مالباختگان این دست از طرح‌ها باشکایت در مراجع قضایی و پلیس فتا، در تلاش برای بازگرداندن حداقل قسمتی از سرمایه خود هستند.

برخی از موارد کلاهبرداری پانزی و انواع آن

برخی از موارد کلاهبرداری پانزی و انواع آن 

آشنایی با کلاهبرداری پانزی و انواع آن می‌تواند کاربران را نسبت به پروژه‌های مشابه هشدار دهد و باعث شود دیگر در مقابل وعده‌های سود کلان ترغیب به سرمایه گذاری در پروژه‌ای نشوند. در سال 2019 تقریبا 40 میلیون دلار توسط طرح‌های پانزی نابود شد.

از آن زمان به بعد شناخت کلاهبرداری پانزی و انواع آن و اطلاع‌رسانی‌های جدی‌تری در پیش گرفته شد. امروزه افراد با دریافت اطلاعات درباره طرح پانزی در تلاش برای فعالیت هوشیارانه‌تری در بازار کریپتوکارنسی هستند. در زیر به برخی از طرح‌های پانزی ارز دیجیتال برای آگاهی شما اشاره نموده‌ام:

بیت کانکت

یکی از طرح های پانزی معروف، بیت کانکت است که در سال 2016 آغاز به فعالیت نمود. وعده گرداننده این طرح پانزی به سرمایه داران این است که با سرمایه گذاری در ارز دیجیتال بیت کوین این طرح، به ماهانه بیش از 40 درصد سود خواهید رسید. همچنین ادعا شده بود که اصل سرمایه این افراد طی 120 تا 299 روز به آن‌ها برگردانده می‌شود. حضور در این طرح نیاز به حداقل 100 دلار سرمایه گذاری و معرفی تعدادی زیر مجموعه به طرح ارائه شده بود ( همانند سایر طرح های هرمی).

در این نوع کلاهبرداری، سودآوری تنها برای نفرات اول مجموعه رخ میداد. زیرا با افزایش تعداد زیر مجموعه‌ها امکان مدیریت انتقال سرمایه میان سطوح مختلف زیر مجموعه‌ها وجود نداشت. در طرح بیت کانکت نیز بدین صورت بود و سرمایه گذاران اولیه 5 درصد، سطح بعدی 3 درصد و … از کارمزد خرید اعضای رتبه‌های پایین بدست می‌آوردند.

بعد از آن پاداش‌ها قطعی گردید؛ زیرا با بزرگ‌تر شدن گروه، شکست نزدیک‌تر خواهد شد. طرح های هرمی همچون بیت کانکت یکی از انواع طرح پانزی می‌باشد. در طرح بیت کانکت برنامه دریافت سود بدین صورت بود که درصورتی که فردی 1000 دلار سرمایه گذاری می‌کرد و بعد 3 سال بدان دست نمیزد، به 50 میلیون دلار سود دست پیدا می‌کرد. این طرح از نظر منطقی غیر ممکن است.

علت اعتماد مردم به بیت کانکت

طرح بیت کانکت به علت سوددهی به سرمایه‌گذاران اولیه توانست به آسانی اعتماد مردم را بدست آورد. بدین وسیله روز به روز تمایل مردم به مشارکت در این پروژه کلاهبرداری بیشتر شد. اما باتوجه به اینکه این پروژه سودی در پی نداشت، سود حاصل در واقع از سرمایه افراد جدید تامین می‌گردید.

کوین این پروژه پانزی با نام BCC در مدت زمان کوتاهی به 463 دلار رسید. اما بعد از یک ماه طرح بیت کانکت تعطیل شد و بعد از تحقیقات نهادهای بین المللی یکی از گردانندگان پروژه دستگیر گردید.

علامت های پروژه کلاهبرداری بیت کانکت

هر طرح پانزی دارای چند علامت هشدار است که قبل از شکست طرح خود را نشان خواهند داد. در زیر به برخی علامت های بیت کانکت اشاره می‌کنم:

کلاهبرداری پروژه پای نتورک

پروژه پای نتورک از طریق یک اپلیکیشن موبایلی برای استخراج ارز دیجیتال ایجاد شد. توکن این طرح پانزی با نام pi تنها از طریق موبایل استخراج شده و درصرافی‌ها هنوز فهرست نشده است اما آینده خوبی برای آن می‌توان متصور شد.

این جملات احتمالا برای شما هم آشنا بنظر می‌رسد. پروژه پای از آن دست پروژه‌های پانزی بود که تا به امروز نیز در مورد آن بحث‌ها زیادی وجود دارد. اما هم اکنون قسمتی از شک‌ها به این پروژه به یقین رسیده است و اصولا در لیست طرح پانزی مشکوک وجود دارد.

براساس آخرین اخبار، بیش از 60 میلیون کاربر در این پروژه اطلاعاتشان افشا شده است و در بستر اینترنت برای فروش گذاشته شده اسست. اما قبل از این رویداد نیز پای نتورک چند پرچم قرمز هشداردهنده داشت که در ادامه به آن خواهم پرداخت:

علامت های هشدار پای نتورک

طرح پاداش دهی اپلیکیشن پای نتورک هرمی می‌باشد. بدین صورت که بوسیله دعوت اعضای جدید افراد پاداش بیشتری دریافت می‌کنند.
اپلیکیشن پای نتورک به جز سیستم پپام رسانی، در عمل هیچ ارزش افزوده‌ای برای کاربران نداشت. کاربران در این اپلیکیشن با امید روزی که بتوانند توکن خود را به ارزش واقعی تبدیل کنند وقت می‌گذراندند.

پای نتورک در حال حاضر دارای سیستم احراز هویت است. این سیستم به خودی خود مشکلی ندارد اما اگر وعده کسب سود پشت آن باشد و تلاشی نیز در جهت تحقق آن صورت نگیرد هشداری مهم برای جمع‌آوری اطلاعات توسط گردانندگان پروژه است.

تنها کاربران هستند که به این اپلیکیشن ارزش می‌دهند. یکی از روش‌های درآمدزایی گردانندگان پروژه مشاهده تبلیغات و … است که تا به الان هیچ چیزی به کاربران تعلق نگرفته است.

در روز 27 اردیبهشت 1400 کاربران به اپلیکیشن کوین تلگراف گزارش دادند که 17 گیگ از اطلاعات کاربران اپ پای نتورک افشا شده است. اطلاعاتی شامل شماره تلفن، آدرس منزل و ایمیل حدود 10 هزار شهروند ویتنامی در طی افشای اطلاعات برای فروش گذاشته شده است. فروشنده نیز در ازای این اطلاعات 9 هزار دلار بیت کوین یا لایت کوین تقاضا کرده بود.

بیت کوین اِرا

آیا شما هم اکنون 250 دلار سرمایه نقدی دارید؟ یک پروژه جذاب فعالیت خود را این چنین شروع کرده است که کمتر از یکسال، 250 دلار شما را به 1 میلیون دلار تبدیل می‌کند. بدون شک این وعده بسیار هیجان انگیز بنظر می‌رسد اما درعین حال می‌تواند یک پرچم قرمز نیز برای هشدار طرح پانزی باشد.

بیت کوین اِرا پلتفرمی برای معاملات بیت کوین و سایر رمز ارزهاست. دراین پلتفرم به کاربران این وعده داده می‌شود که تنها با روزی 20 دقیقه معامله بوسیله یک ربات شما قادر به دریافت 1100 دلار سود خواهید بود.

پروژه بیت اِرا هم اکنون فعالیت دارد. این پروژه خود را یک الگوریتم قدرتمند معرفی کرده است که بوسیله استراتژی‌های پنهان ماهرترین تریدرها به‌ جود آمده است و تضمین‌کننده سودها کلان است. اما بخاطر داشته باشید حتی قابل اطمینان ترین سرمایه گذاری‌ها نیز امکان زیان و ضررردهی دارند.

علامت هشدار بیت اِرا

صرافی کانادایی OuadrigaCX

گزارش کمیسیون اوراق بهادار انتاریو در ژوئن سال 2020 حاکی از آن بود که بزرگترین صرافی ارز دیجیتال کانادا نوعی طرح پانزی بوده است. پس از مرگ بنیان گذار این صرافی، جرالد کوتن، معلوم شد کوتن با ایجاد چندین اکانت جعلی با موجودی ساختگی، کسری حساب صرافی را در زمان سقوط قیمت ارزها، با سپرده‌های دیگر مشتریان پوشش می‌داد.

علامت هشدار صرافی کانادایی OuadrigaCX

در صرافی‌های ارز دیجیتال تشخیص پروژه‌های اسکم از دیگر طرح‌ها سخت‌تر است. زیرا در این طرح‌ها فرد اسکمر مقداری دارایی و ارز از کاربران دارد که بدین واسطه این امکان را دارد که مدت طولانی سرقتهای خود را پوشش دهد.

سولار (Unitedsolar) جدیدترین پروژه کلاهبرداری پانزی

پروژه سولار (Unitedsolar) ادعای محافظت از محیط زیسست را داشت و وعده داده بود که با جذب سرمایه بیشتر و آوردن عضوهای جدید کاربران امکان دریافت چندین برابر سرمایه خود را در بازه زمانی کوتاهی دارند. این شرکت نه تنها در ایران بلکه در بسیاری از کشورهای دیگر نیز فعالیت دارد. اگرچه در ابتدای فعالیت یونایتد سولار درباره طرح پانزی بودن آن از ارگان‌های مختلفی هشدارهای زیادی داده شد، اما افراد فراوانی بودند که سرمایه‌شان را به این شرکت دادند.

بعد از مدت زمانی در کانال‌ها و گروه‌های تلگرامی که اخبار پروژه را انتشار می‌داد، پیام‌هایی درباره ورشکستگی یونایتد سولار انتشار یافت. هرچند هنوز هم بعضی از موافقان با این پروژه از این کلاهبرداری طرفداری می‌کنند اما در حال حاضر حساب‌های کاربری عده زیادی از این افراد مسدود شده و دسترسی به سایت اصلی پروژه سولار نیز ممکن نیست.

طرح پانزی ponzi scheme تا زمانی که سرمایه‌گذار به اندازه کافی وجود داشته باشد و مقدار پول بدست آمده نیز مورد رضایت برگزارکننده طرح پانزی باشد، ادامه دارد. براساس قاعده تصاعد و جمعیت، معمولا این مدت زمان بیشتر از دو سال نیست، با این حال برخی از طرح‌ها با تغییر مدام پلن‌هایشان و جذب سرمایه جدید، احتمال دارد تا 10 سال هم به جذب پول بیشتر ادامه دهند.

خیر، طرح پانزی روش کلاهبرداری متداول در تمامی بازارهای مالی می‌باشد. اما بازارهای ارز دیجیتال به دلیل نوپا بودن و محبوبیت روزافزون، توجه طراحان این طرح و کلاهبرداری را بیشتر جلب کرده است.

با شکاک بودن، دوری از فرصت های ناخواسته، تحقیق زیاد، عدم اعتماد آسان، درک بالا و گزارش آن به نهادهای قضایی می‌توانید در دوری خود و دیگر هم‌وطنانتان از ponzi scheme  تلاش کنید.

برخی از سایت های پانزی جدید و لیست شرکت های پانزی شامل دابل وی اتریوم (Double Way Ethereum)، اکو اسمارت (Eco Smart)، کینگ مانی (King Money)، مستر دیجی کوین (Mr DigiCoin)، یونیک فایننس (Unique Finance)، لاکسون (Laxsson)، لوتوچی (Lottochi)،آمازون سل، ریچاتو و … هستند.

ارسال پاسخ