🍀 بلاک چین به کجا می رود؟ – قسمت دوم
✏️ #فرهاد_مقدم_سلیمی
📌 (… ادامه از قسمت اول …) نگاهی به نوع تغییرات محیط پیرامون ما و جهت پیشرفت جهان بشری به سمت آنچه “انبوه زدایی” – Demassifying – نامیده می شود، این مساله را برای ما روشن خواهد ساخت که هر گونه مقابله با تکنولوژی بلاک چین و ارزهای رمزنگاری شده، آب در هاون کوبیدن است.
📌 به نظرم، اساتیدی که بیت کوین را یک حباب بزرگ می خوانند، این قسمت از پیشرفت جامعه ی جهانی و سمت و سوی تغییرات نوین بشر را نادیده گرفته اند. آشنایی با این سمت و سو ، ما را به این نتیجه خواهد رساند، که تکنولوژی بلاک چین و فرزند کوچک آن بیت کوین یا هر کرپتوکارنسی دیگر ، تکنولوژی غالب آینده ای خواهد بود که به سمت “انبوه زدایی” می رود.
📌 انبوه زدایی – یا تمرکز زدایی و یا مرجعیت زدایی (Decentralization) به زبان ساده به معنی باز توزیع دانش، قدرت و ثروت در بین بلوک ها (یا تک تک آحاد) یک زنجیره از بلوک ها (یا جامعه) می باشد.
📌 دو – سه سال قبل سریال طنزی از تلویزویون پخش شد به نام “در حاشیه” ، ساخته ی آقای مهران مدیری که عملکرد پزشکان را در قالب طنز به انتقاد کشیده بود. این سریال – خواسته یا نا خواسته – در جهت “انبوه زدایی” – DeMassifying – حرکت می کرد و به همین خاطر نیز از سوی پزشکان (این خدایان سفید پوش!) با مخالفت های فراوانی روبرو شد. حتی وزیر بهداشت وقت با آن مقابله کرد و از مسئولین مربوطه خواست که این سریال که “هیبت” پزشکان را از بین می برد، ادامه نیابد.
📌 “هیبت زدایی” یکی از مظاهر “انبوه زدایی” است و پیشرفت جامعه ی بشری به سمت زدودن هر بیشتر “هیبت ها” و “انحصارات” نشانه گذاری شده است.
📌 تا همین 40 – 50 سال قبل، منابع پزشکی، همچون کتب اوراد و جن گیری، در پستو نگهداری می شد و جز پزشکان که خود را “حکیم” می نامیدند، کسی به آنها دسترسی نداشت. عموما در تمام نقاط دیگر دنیا نیز همین طور بود. پزشک برای خود یک رب النوع بود که بیماران مجبور به پرستش مقام او بودند. به تدریج که کتب پزشکی همه گیر شد و راه درمان بیماری ها در همه جا – علی الخصوص اینترنت – پخش شد، مقام رب النوعی پزشکان نیز تقریبا در تمام کشورهای جهان اول با چالش مواجه شد (بماند که در کشورهای کمتر توسعه یافته که هنوز “انبوه زدایی” جای خود را بخوبی پیدا نکرده، همچنان بیماران ساعت ها مجبورند در انتظار چند دقیقه ویزیت این خدایان سفید پوش وقت خود را تلف کنند). در کشور خودمان ایران نیز می بینیم که طلیعه های این چالش کم کم هویدا شده است (یک مثال آن محکوم شدن پزشک معالج آقای عباس کیارستمی).
📌 منابع فراوان علمی قابل دسترس همگان ، دستگاههای فشار خون که اکنون در هر خانه ای یافت می شوند، دستگاههای اندازه گیری قند خون که اکنون همه جا در دسترس هست و دهها اختراع و اکتشاف بشری در این زمینه، همه در جهت “انبوه زدایی” علم پزشکی بوده است. امکاناتی که تنها دو دهه ی قبل کسی فکر داشتن آنها را نیز نمی کرد.
📌 نه فقط پزشکی که تمام علوم و رشته ها و انحصارات و هیبت ها، همه در حال زدوده شدن هستند و جهت پیشرفت بشری همواره به این سمت بوده است. تقریبا در تمام زمینه های علمی، دانشی که به شدت تحت انحصار متخصصان قرار داشت، رفته رفته از کنترل آنها خارج می شود و در اختیار عموم قرار می گیرد.
📌 تا همین چند سال قبل، بعد از نوشتن هر متن آرزوی هر نویسنده ای این بود که چند نفر پیدا شوند و نگاهی به متن او بیندازند. اما دریغ از حتی یک نفر. یعنی چطور می شد متنی را نوشت؟ چطور می شد آن را منتشر کرد؟ چطور می شد برای متنی که نوشته ای خواننده ای پیدا کرد؟
📌 اما جهت پیشرفت بشری، به سمت “انبوه زدایی” اکنون کار را به غایت آسان ساخته است. انتشار هر متن که زمانی تنها در انحصار انتشاراتی ها و مطبوعاتی ها بود، اکنون در اختیار هر کسی، حتی کودکان است. هر چه می خواهی بنویس و از طریق همین تلگرام یا دهها پیام رسان و وبلاگ و شبکه ی اجتماعی دیگر در بین ده ها – صدها – هزارها و میلیون ها نفر منتشر کن. صاف و ساده! مفت و مجانی! دیگر خبری از انحصار چاپ گر ها و چاپ چی ها و انتشاراتی ها نیست. دیگر امکان ممیزی وجود ندارد.
📌 زمانی بود که پخش هر فیلم و ویدئو منحصرا در اختیار صدا و سیما بود و اکنون پیشرفت بشری در قالب انبوه زدایی و انحصار زدایی، تک تک مردم را توانا ساخته که خود هر کدام یک صدا و سیما باشند. پیشرفت بشری ما را توانا ساخته که هر کدام برای خود یک تلویزیون، یک رادیو و یک رسانه ی مستقل باشیم. دیگر هیچ مرکزی، انحصار رسانه را ندارد. رسانه توزیع شده و از تجمع انبوه به در آمده است. این همان حرکت پیشرفت بشری به سمت “انبوه زدایی” است. تکنولوژی Decentralization انحصار صدا و سیما و هر مرجع رسانه ای دیگر در هر جای دنیا را در هم شکسته است.
فرهاد مقدم سلیمی
[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]